Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WWF noemt klimaatfonds fonds voor einde van de wereld

WWF noemt klimaatfonds fonds voor einde van de wereld

GLAND (ANP/BELGA) - Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het klimaatfonds dat de top in Sharm-al-Sheikh in het leven heeft geroepen, een fonds voor het einde van de wereld. Het is een positieve stap, maar omdat de top verder geen ambitieuzere doelstellingen heeft opgeleverd, dreigt het een "doemdagfonds" te worden, volgens de klimaatman van het WWF, Manuel Pulgar-Vidal.

Hoeveel geld het fonds krijgt en van wie is nog onduidelijk. Dat wordt in het komende jaar besproken. De landen hebben in de Egyptische badplaats volgens Pulgar-Vidal de kans gemist om de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen te versnellen. De wereld blijft hierdoor "op weg naar een klimaatcatastrofe".

Het fonds moet schade gaan vergoeden die armere landen zeggen te hebben geleden door relatief hogere temperaturen op de aarde. Maar volgens het WWF is het fonds bijvoorbeeld voor Afrika niet toereikend. De behoeften en prioriteiten van Afrika zijn volgens de natuurbeschermingsorganisatie niet aan bod gekomen in Sharm-el-Sheikh, terwijl "Afrika in de frontlinie van de klimaatcrisis" ligt.

Tal van milieu- en mensenrechtenorganisaties beschouwen het voornemen het fonds op te richten als een stap voorwaarts, maar zijn diep teleurgesteld dat verder eigenlijk niets is afgesproken wat niet reeds vorig jaar op de klimaattop in Glasgow is afgesproken. Het plan om de hogere temperaturen tegen te gaan met minder uitstoot van broeikasgassen zou zo mislukken. Het is de bedoeling dat de temperaturen dankzij menselijk ingrijpen niet verder stijgen dan 2, liefst 1,5 graad, maar dit zou niet worden gehaald.

Meer uit Buitenland

Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

31 minuten geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

1 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

2 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

2 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

3 uur geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

4 uur geleden