Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WWF klaagt bij VN over Bolsonaro om ontbossing en mensenrechten

WWF klaagt bij VN over Bolsonaro om ontbossing en mensenrechten

NEW YORK (ANP) - Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en enkele andere organisaties hebben bij de VN een aanklacht ingediend tegen de huidige Braziliaanse regering. Ze verwijten vertrekkend president Jair Bolsonaro en zijn ministers "vernietiging van het milieu" in de Amazone en de Cerrado en schendingen van de mensenrechten van met name de inheemse bevolking.

De organisaties hebben hun klacht onder de aandacht gebracht van vijf verschillende VN-rapporteurs. Dat maakt volgens hen duidelijk hoe veelzijdig de problemen zijn die de ontbossing in het land veroorzaakt.

De Braziliaanse tak van het WWF stelt dat het kappen van stukken regenwoud, bijvoorbeeld voor landbouw of andere economische activiteiten, een negatief effect heeft op de hele wereldbevolking. Het regenwoud vervult immers een belangrijke rol in het wereldwijde klimaat. Volgens de natuurorganisatie is de ontbossing onder Bolsonaro op het hoogste niveau in vijftien jaar beland. De Amazone "komt steeds dichter bij een kantelpunt", waarna het ecosysteem zichzelf niet meer kan herstellen, waarschuwt het WWF.

Enkel aanbeveling mogelijk

De speciale VN-rapporteurs op het gebied van onder meer milieu en mensenrechten die de klacht binnen hebben gekregen, hebben niet de macht om de Braziliaanse overheid ergens toe te dwingen. "Ze kunnen het wel aanbevelen", aldus de organisaties.

Bolsonaro moet binnenkort vertrekken als president. Op 1 januari 2023 treedt zijn rivaal Inácio Lula da Silva aan, na een nipte verkiezingsoverwinning. Hij heeft beloofd het beschermen van de Amazone weer een prioriteit te maken. Lula is momenteel aanwezig op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

54 minuten geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

4 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

5 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden