Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WUR: droogte maakt hittegolven heter, maar ook minder dodelijk

WUR: droogte maakt hittegolven heter, maar ook minder dodelijk

WAGENINGEN (ANP) - Droogte zorgt voor hetere hittegolven, maar door een lagere luchtvochtigheid zijn deze minder dodelijk. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit schrijven over dit effect in een onderzoek naar hittegolven tussen 1981 en 2015. Bij hogere luchtvochtigheid is het moeilijker voor een lichaam om te transpireren, waardoor er meer kans is op oververhitting.

Het is een lichte afname van de dodelijkheid van een hittegolf, stellen de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Droge bodems in de ochtend verminderen de hittestress in de middag het meest, wat vooral te merken was bij grotere hittegolven in 2006 en 2015 in Noord-Amerika, aldus de wetenschappers. Zij analyseerden de meetgegevens die 35 jaar lang verkregen zijn door het oplaten van weerballonnen vanaf luchthavens en weerinstituten wereldwijd.

Naar aanleiding van deze bevindingen, wijzen de onderzoekers erop dat geïrrigeerde landbouw, waarbij op gewassen worden besproeid met water, dodelijke hittestress kan versterken. Dit soort maatregelen zijn wellicht nodig voor natuurbehoud of landbouwproductie, maar volgens het onderzoek kan het averechts werken als het gaat om de dodelijke gevolgen van een hittegolf.

Klimaatverandering

Aan het onderzoek deden wetenschappers van verschillende organisaties en universiteiten mee. De auteurs zeggen dat het vooral belangrijk is om de oorzaak van droogte en hitte tegen te gaan, ofwel: klimaatverandering. Daarnaast stellen ze dat er in de landbouwsector bijvoorbeeld planten ingezet kunnen worden die beter tegen een droger en heter klimaat kunnen. Genetische modificatie kan hierbij een belangrijk hulpmiddel zijn.

Eerder onderzoek laat zien dat de vaker voorkomende hittegolven het dodental heeft verhoogd. Hittegolven in Europa tussen 1970 en 2012 zorgden bijvoorbeeld voor meer dan 120.000 gerapporteerde doden. Dat is 85 procent van alle sterfgevallen als gevolg van een klimaatramp.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

43 minuten geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

1 uur geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

1 uur geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

2 uur geleden