Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WTO blij met compromis vaccinpatenten, maar nog geen akkoord

WTO blij met compromis vaccinpatenten, maar nog geen akkoord

GENÈVE (ANP/DPA) - Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is erg blij met het compromis dat de Europese Unie, de Verenigde Staten, India en Zuid-Afrika hebben gesloten over het vrijgeven van patenten op coronavaccins. Maar directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala waarschuwt tegelijkertijd dat er nog details moeten worden uitgewerkt voordat armere landen daadwerkelijk gratis gebruik mogen maken van gepatenteerde kennis.

Vanaf het moment dat er vaccins tegen Covid-19 in de maak waren, pleitten ontwikkelingslanden onder leiding van India en Zuid-Afrika voor het tijdelijk vrijgeven van patenten op die beschermingsmiddelen. Dat zou armere landen de mogelijkheid moeten geven zelf genoeg vaccins te maken om de eigen bevolking te vaccineren.

De Verenigde Staten schaarden zich uiteindelijk achter het voorstel, maar onder andere de EU zag er niets in. Het weggeven van beschermde kennis zou innovatie door farmaceuten belemmeren en ontwikkelingslanden zouden zonder geavanceerde fabrieken toch weinig met de gratis patenten kunnen beginnen, was de gedachte.

Ontwikkelingslanden

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het nieuws naar buiten dat de vier hoofdrolspelers een compromis hadden gesloten. Naar verluidt mogen alleen ontwikkelingslanden gebruikmaken van vrijgegeven vaccinpatenten als ze niet meer dan 10 procent van hun vaccins exporteren. Maar Okonjo-Iweala waarschuwt onder andere dat er binnen de Europese Unie zelf nog overeenstemming moet komen over het compromis.

De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai benadrukte ook al dat er nog geen definitieve tekst voor een akkoord is opgesteld. Een extra moeilijkheid is dat een overeenkomst bij de WTO instemming van alle 164 leden nodig heeft. Zwitserland, thuisland van meerdere grote farmaceuten, staat bijvoorbeeld bekend als een felle tegenstander van het vrijgeven van patenten.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

9 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden