Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WTO blij met compromis vaccinpatenten, maar nog geen akkoord

WTO blij met compromis vaccinpatenten, maar nog geen akkoord

GENÈVE (ANP/DPA) - Het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is erg blij met het compromis dat de Europese Unie, de Verenigde Staten, India en Zuid-Afrika hebben gesloten over het vrijgeven van patenten op coronavaccins. Maar directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala waarschuwt tegelijkertijd dat er nog details moeten worden uitgewerkt voordat armere landen daadwerkelijk gratis gebruik mogen maken van gepatenteerde kennis.

Vanaf het moment dat er vaccins tegen Covid-19 in de maak waren, pleitten ontwikkelingslanden onder leiding van India en Zuid-Afrika voor het tijdelijk vrijgeven van patenten op die beschermingsmiddelen. Dat zou armere landen de mogelijkheid moeten geven zelf genoeg vaccins te maken om de eigen bevolking te vaccineren.

De Verenigde Staten schaarden zich uiteindelijk achter het voorstel, maar onder andere de EU zag er niets in. Het weggeven van beschermde kennis zou innovatie door farmaceuten belemmeren en ontwikkelingslanden zouden zonder geavanceerde fabrieken toch weinig met de gratis patenten kunnen beginnen, was de gedachte.

Ontwikkelingslanden

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het nieuws naar buiten dat de vier hoofdrolspelers een compromis hadden gesloten. Naar verluidt mogen alleen ontwikkelingslanden gebruikmaken van vrijgegeven vaccinpatenten als ze niet meer dan 10 procent van hun vaccins exporteren. Maar Okonjo-Iweala waarschuwt onder andere dat er binnen de Europese Unie zelf nog overeenstemming moet komen over het compromis.

De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai benadrukte ook al dat er nog geen definitieve tekst voor een akkoord is opgesteld. Een extra moeilijkheid is dat een overeenkomst bij de WTO instemming van alle 164 leden nodig heeft. Zwitserland, thuisland van meerdere grote farmaceuten, staat bijvoorbeeld bekend als een felle tegenstander van het vrijgeven van patenten.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

20 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

21 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

22 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden