Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WSJ: OPEC overweegt hogere olieproductie

WSJ: OPEC overweegt hogere olieproductie

NEW YORK (ANP/RTR) - Oliekartel OPEC overweegt bij de vergadering in december de productie met een half miljoen vaten per dag te gaan verhogen. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen bij de OPEC.

De OPEC praat op 4 december samen met bondgenoten als Rusland over de productie. Die olie-alliantie (OPEC+) had eerder juist de productie flink verlaagd om zo de olieprijzen te stutten. De prijs van Brentolie zakte maandag voor het eerst sinds september onder de 85 dollar per vat (van 159 liter). Dat komt vooral door zorgen over een zwakkere vraag uit China vanwege de vrees voor nog strengere coronalockdowns in het land.

Maar OPEC-leider Saudi-Arabiƫ en andere landen binnen het kartel zouden dus overwegen de productie te gaan verhogen ondanks de gedaalde prijzen. Volgens The Wall Street Journal speelt daarbij mee dat de regering van president Joe Biden een Amerikaanse rechtbank heeft gevraagd de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immuniteit te verlenen. Dat zorgt er in feite voor dat hij niet vervolgd kan worden in de Verenigde Staten, waar Bin Salman is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. De Saudi's zouden Biden dus willen belonen voor deze stap omdat door een hogere olieproductie de prijzen aan de pomp verder kunnen dalen.

Door het bericht over een productieverhoging gingen de olieprijzen maandag nog verder omlaag. Een vat Brent daalde 5 procent tot 83,29 dollar en Amerikaanse WTI-olie werd 5,3 procent goedkoper op 75,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

2 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

3 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

3 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

3 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

4 uur geleden