Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WSJ: Foxconn praat met Saudi-Arabië over fabriek voor chips

WSJ: Foxconn praat met Saudi-Arabië over fabriek voor chips

NEW YORK (ANP) - Foxconn praat met Saudi-Arabië over een fabriek waar onder meer computerchips en schermen gemaakt kunnen worden, meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het Taiwanese bedrijf, dat onder meer iPhones assembleert voor Apple, maar ook spelcomputers voor Nintendo en Sony, zou daar 9 miljard dollar in willen investeren. Omgerekend is dat zo'n 8,2 miljard euro.

Foxconn wil in ruil voor de investering in de fabriek, die in de nieuw te bouwen stad Neom zou moeten komen, onder meer financiering krijgen. Ook zou het bedrijf belastingvoordelen en subsidies voor het gebruik van stroom en water willen hebben. Saudi-Arabië eist op zijn beurt dat twee derde van de producten uit de fabrieken door Foxconn zelf wordt gebruikt zodat er gegarandeerd een afnemer is.

Een deal zou voor zowel Foxconn als Saudi-Arabië goed uitkomen. Foxconn wil minder afhankelijk worden van productie in China vanwege de spanningen tussen dat land en de Verenigde Staten de afgelopen jaren. Bovendien wil het meer gaan doen dan alleen assembleren van elektronica en heeft het zijn zinnen gezet op het bouwen van elektrische auto's. Saudi-Arabië probeert een techsector op te zetten om zo minder afhankelijk te zijn van olie.

Overigens heeft Foxconn nog andere opties als het niet tot een overeenkomst komt. Het bedrijf, dat officieel Hon Hai Precision Engineering heet, praat ook met de Verenigde Arabische Emiraten over een mogelijke fabriek in dat land.

Meer uit Financieel

Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

10 minuten geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

59 minuten geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

3 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

5 uur geleden