WSJ: banken VS onderzocht om klachtafhandeling betaalplatform Zelle
NEW YORK (ANP) - Verschillende grote Amerikaanse banken staan centraal in een onderzoek van de consumentenautoriteit CFPB in de Verenigde Staten. Daarover schrijft The Wall Street Journal. Aanleiding is de manier waarop deze banken, waaronder JPMorgan, Bank of America en Wells Fargo, zijn omgegaan met klachten van klanten over betalingsplatform Zelle. Dat platform is eigendom van zeven van de banken, maar ligt onder vuur omdat de banken mogelijk onvoldoende deden tegen oplichting en fraude.
Via Zelle kunnen consumenten in de VS geld naar elkaar sturen. Het platform werd opgericht in 2017 en maakte daarna een snelle groei door. Maar daarmee groeide ook het aantal klachten. Gebruikers van het platform beweerden bijvoorbeeld te zijn opgelicht door partijen die zich voordeden als overheidsinstantie of een bank.
Banken in de VS zijn verplicht klanten te compenseren voor transacties waarvoor zij geen toestemming hebben gegeven. Bijvoorbeeld wanneer deze betalingen zijn gedaan door hackers. Er zijn echter geen wetten en regels die consumenten beschermen tegen overboekingen die zij zelf hebben gedaan.
Ingewijden vertelden WSJ dat de CFPB nu een onderzoek is gestart. De Amerikaanse zakenkrant meldt dat in het onderzoek wordt gekeken naar hoe de banken achter Zelle hebben gereageerd op klanten die hun betalingen via Zelle betwistten. Ook richt een deel van het onderzoek zich op de vraag of banken proactief rekeningen hebben geblokkeerd, als bleek dat deze werden beheerd door oplichters.
Meer uit Financieel
GORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid. De brancheorganisatie vindt echter dat bedrijven die de regels overtreden daardoor onterecht worden ontzien. "En beveiligers die zich wel aan de wet hebben gehouden, worden benadeeld."
1 uur geledenCHARLEROI (ANP/BELGA) - De luchthaven in de Belgische stad Charleroi heeft donderdag alle vluchten geschrapt. Op dat vliegveld is een "gezamenlijke vakbondsstaking", meldt Brussels South Charleroi Airport, waar ook geregeld Nederlandse reizigers gebruik van maken. Het gaat om ongeveer 80 vertrekkende en zo'n 95 aankomende vluchten. Twee vluchten worden omgeleid via Luik.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag flink omhoog, dankzij stevige koerswinsten van de chipbedrijven. Zo steeg ASML 3,7 procent. De chipmachinemaker raakte vorige week nog zo'n 16 procent aan beurswaarde kwijt, mede door de uitbreiding van de exportbeperking voor chipmachines naar China door de Nederlandse overheid. ASMI en Besi wonnen 3,6 en 4,7 procent. De koerswinsten volgden op een stevige opmars in de Amerikaanse chipsector, waar het populaire AI-chipbedrijf Nvidia 8 procent wist te winnen. Ook de Aziatische chipbedrijven gingen flink omhoog.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank in Frankfurt gaat de rente in het eurogebied naar verwachting met een kwart procentpunt verlagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent beweegt. Het is dan de tweede renteverlaging van dit jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
5 uur geleden