Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingsverzoek Sanderink in Strukton-zaak afgewezen

Wrakingsverzoek Sanderink in Strukton-zaak afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - Zakenman Gerard Sanderink is er niet in geslaagd de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam te wraken. Hij deed die poging in een zaak tussen hem en zijn bouwbedrijf Strukton en holdingbedrijf Oranjewoud, die hem via de rechters langer hopen te schorsen als bestuurder van de ondernemingen. Sanderink, die in een andere zaak voor de Ondernemingskamer aan het kortste eind trok, zei geen enkel vertrouwen te hebben in de aanwezige rechters.

De Ondernemingskamer besloot eerder, na een verzoek van het Openbaar Ministerie, Sanderink te schorsen als topman van IT-bedrijf Centric omdat hij niet meer in staat zou zijn rationele beslissingen te nemen. Later werd hem ook het beheer over zijn aandelen in Centric ontnomen. Sanderink herhaalde keer op keer dat dit besluit fout was en indruist "tegen alle fundamentele rechten van de mens" en niet te geloven in de onpartijdigheid van de rechters.

Maar een vermeende fout bij een eerdere zaak zegt niets over de partijdigheid of onpartijdigheid van rechters, bracht voorzitter Aernout Vink van de Ondernemingskamer daar tegenin. De wrakingskamer ging mee in dat argument. Nieuwe wrakingsverzoeken kan Sanderink niet meer indienen in deze zaak.

Prachtig toneelstuk

"Prachtig toneelstuk", riep hij sarcastisch na de beslissing. "Applaus, applaus voor dit soort onzin". Hij liep boos weg toen de inhoudelijke behandeling van de zaak verderging. "Veel succes met het stelen van bedrijven", zei hij nog tegen de rechters.

Sanderink komt al langer in het nieuws door privéconflicten die in het openbaar worden uitgevochten. Die raken ook de door hem opgerichte bedrijven. De raad van commissarissen van Strukton, dat veel opdrachten aan het spoor uitvoert, schorste Sanderink in maart voor een periode van drie maanden. Maar volgens commissarissen is een langere schorsing nodig om orde op zaken te stellen bij Strukton, dat in 2020 een fors verlies leed.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

2 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

20 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

23 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden