Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingsverzoek onderzoeksrechters Marengo afgewezen

Wrakingsverzoek onderzoeksrechters Marengo afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - Het verzoek tot wraking van twee onderzoeksrechters in het grote liquidatieproces Marengo is dinsdag door de wrakingskamer van de rechtbank afgewezen. Advocaat Nico Meijering had de beide magistraten gewraakt omdat hij en zijn cliënt Mohamed R. vonden dat zij de schijn van partijdigheid hadden gewekt. R. was niet tevreden over hoe de rechters zijn advocaat bejegenden.

De wrakingskamer behandelde het verzoek maandag achter gesloten deuren in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Meerdere advocaten in het Marengoproces hadden zich bij Meijering aangesloten en steunden het wrakingsverzoek. De uitspraak van de rechtbank dinsdag behelst alleen de beslissing, zonder motivering. Die volgt later, uiterlijk op 14 september. Het wrakingsverzoek is deels afgewezen en deels niet-ontvankelijk verklaard. Bij gebrek aan onderbouwing heeft de rechtbank dit onderscheid nog niet nader uitgelegd.

"Voor deze versnelde aanpak is in overleg met alle betrokken partijen gekozen omdat op korte termijn alweer verhoren in het Marengo-proces staan gepland", aldus de rechtbank. Met de afwijzing kunnen die volgens planning doorgaan, met dezelfde rechter-commissaris die de verhoren tot nu toe heeft geleid. Het wrakingsverzoek was tevens gericht tegen de teamvoorzitter van deze rechter-commissaris. Ook deze kan bij de zaak betrokken blijven.

Botsingen

"Wij vinden de onderbouwing van de wrakingskamer zo mogelijk nog interessanter dan de beslissing zelf", zegt Meijering in reactie op de uitspraak. "Dus die wachten wij nog even af."

Meijering staat in Marengo behalve Mohamed R. ook diens broer Saïd bij, die in februari in Colombia werd aangehouden. De man zit daar nog in uitleveringsdetentie. Ridouan Taghi is de onbetwiste hoofdverdachte in het proces.

Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Tijdens zittingen eerder deze maand in het monsterproces kwam het tot harde botsingen tussen het Openbaar Ministerie en een aantal advocaten. De advocaten zijn kwaad over een dossierstuk waarin zij worden beticht van lekken naar criminelen. Toen onlangs bleek dat het OM Meijering en een kantoorgenoot heeft laten schaduwen tijdens een reis naar Dubai, was voor de raadslieden de maat vol. Zij willen dat de rechtbank ingrijpt. Het debat in de rechtszaal over deze heikele kwesties wordt donderdag voortgezet.

Meer uit Binnenland

Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

25 minuten geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

52 minuten geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

1 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

7 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

7 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

9 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

12 uur geleden