Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingsverzoek in drugszaak Martien R. vrijdagochtend behandeld

Wrakingsverzoek in drugszaak Martien R. vrijdagochtend behandeld

DEN BOSCH (ANP) - De wrakingskamer behandelt vrijdagochtend het wrakingsverzoek in de grote Brabantse drugszaak rond hoofdverdachte Martien R. De advocaten wraakten donderdag het hof in Den Bosch omdat de schijn van vooringenomenheid zou zijn gewekt door afgelopen najaar al een beslissing te nemen over het verhoor van een getuige, maar deze niet met de verdediging te delen.

Het gaat om de beslissing om via videoverbinding een van de agenten te verhoren, omdat hij niet in Nederland verblijft. De advocaten hoorden dat pas eind vorige maand en zijn het er niet mee eens. "Hierdoor is de sfeer ontstaan dat het niet uitmaakt wat de verdediging vindt", motiveerde advocaat Jan-Hein Kuijpers. De advocaten vinden het belangrijk de verbalisant in de rechtszaal te horen.

Aan het einde van de middag werd duidelijk dat het wrakingsverzoek niet meer dezelfde dag behandeld zou worden maar naar vrijdagochtend 9.30 uur is verplaatst.

Afluisterapparatuur en camera's

Hoofdverdachte Martien R. werd in september 2021 door de rechtbank veroordeeld tot zestien jaar cel voor het leiden van een crimineel familienetwerk dat handelde in wapens en drugs. Elf familieleden en twee anderen werden veroordeeld voor onder meer deelname aan de criminele organisatie en handel in verboden zaken.

De meeste familieleden werden in november 2019 opgepakt, toen vierhonderd agenten hun woonwagenkamp in Oss overspoelden. Dat gebeurde nadat de politie al anderhalf jaar met afluisterapparatuur en camera’s had geobserveerd. Dat leverde de basis van het bewijs, maar de gang van zaken zorgt voor veel vragen bij de verdachten en hun advocaten. Vijf van de betrokken agenten zouden donderdag, bij de aanvang van het hoger beroep in de omvangrijke zaak, worden gehoord.

Vermomming

Het hof had vlak voor de wraking besloten dat de agenten een vermomming mogen dragen tijdens het verhoor. Dat hadden zij verzocht. Martien R. zei tegen de rechter dat hij het "te gek voor woorden" vindt dat de agenten vermomd gehoord gaan worden, maar de voorzitter van het hof zei dat we "helaas" tegenwoordig in een tijd leven dat er voorzichtig omgegaan moet worden met identiteitsgegevens. "Het gaat om de inhoud van hun verklaringen, niet om het uiterlijk", benadrukt ze. Ze ziet daarom geen belemmering als iemand met "een baard, snor of bril" in de rechtbank gaat zitten, "en niet met een feestneus of duikbril op natuurlijk".

Het is nu aan de wrakingskamer om te oordelen of de zaak verder kan of dat er nieuwe rechters gevonden moeten worden.

Meer uit Binnenland

Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

55 minuten geleden
Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

ROTTERDAM (ANP) - De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie. De betoging werd op het laatste moment afgelast en verplaatst naar het stationsplein van Rotterdam Centraal.

57 minuten geleden
Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

DEN HAAG (ANP) - In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

3 uur geleden
Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

DEN HAAG (ANP) - De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

4 uur geleden
Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat dit met een enquête onderzocht, zijn partners of ex-partners vaak de dader. Slechts een klein deel van de vrouwen doet aangifte bij de politie.

4 uur geleden
Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

7 uur geleden
Coalitiepartijen zien ambassade niet snel naar Jeruzalem gaan

DEN HAAG (ANP) - Het is een opvallende zin in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB: er zal worden gekeken naar verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar drie van de vier coalitiepartijen maken duidelijk dat zo'n verhuizing er de komende jaren niet in zit.

7 uur geleden