Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingsverzoek complotdenker Knevel afgewezen

Wrakingsverzoek complotdenker Knevel afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag heeft een wrakingsverzoek van complotdenker Joost Knevel maandagochtend afgewezen. De rechters zien geen aanwijzingen voor enige schijn van partijdigheid bij hun collega’s. Ze verwijten Knevel dat hij de wrakingsprocedure misbruikt om de zaak-Bodegraven te vertragen.

Dat betekent dat de zitting van de oorspronkelijke eerste wrakingskamer gewoon kan doorgaan. Die toetst de onpartijdigheid van de rechter in het kort geding dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen drie complotdenkers heeft aangespannen. De zitting begint om 10.30 uur.

De gemeente eist in het kort geding dat de complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel stoppen met hun beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in het dorp. De gemeente houdt ze verantwoordelijk voor het verstoren van de grafrust en de openbare orde op de plaatselijke begraafplaats Vredehof, waar tientallen aanhangers van de complottheorieën langskwamen.

Lichtvaardige wraking

Wraking is een verzoek aan de rechtbank om een rechter in een bepaalde zaak te vervangen. Een wrakingskamer, bestaande uit drie rechters, beoordeelt dit verzoek. De beslissing van de wrakingskamer is bindend.

Knevel woonde de zitting maandag met een videoverbinding bij, hij verblijft in Spanje. Hij wilde een wrakingskamer met rechters die niet aan de rechtbank in Den Haag zijn verbonden. Maar volgens de wrakingskamer levert dit geen grond voor wraking op. Volgens de rechter is Knevel "lichtvaardig tot wraking overgegaan door de wrakingskamer te wraken nog voordat de wrakingskamer bijeenkwam. Daarmee is sprake van misbruik." Knevel mag niet opnieuw de wrakingskamer wraken.

Meer uit Binnenland

Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

5 minuten geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

5 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

9 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

12 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

14 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

16 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

17 uur geleden