Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wrakingsverzoek complotdenker Knevel afgewezen

Wrakingsverzoek complotdenker Knevel afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag heeft een wrakingsverzoek van complotdenker Joost Knevel maandagochtend afgewezen. De rechters zien geen aanwijzingen voor enige schijn van partijdigheid bij hun collega’s. Ze verwijten Knevel dat hij de wrakingsprocedure misbruikt om de zaak-Bodegraven te vertragen.

Dat betekent dat de zitting van de oorspronkelijke eerste wrakingskamer gewoon kan doorgaan. Die toetst de onpartijdigheid van de rechter in het kort geding dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen drie complotdenkers heeft aangespannen. De zitting begint om 10.30 uur.

De gemeente eist in het kort geding dat de complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel stoppen met hun beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in het dorp. De gemeente houdt ze verantwoordelijk voor het verstoren van de grafrust en de openbare orde op de plaatselijke begraafplaats Vredehof, waar tientallen aanhangers van de complottheorieën langskwamen.

Lichtvaardige wraking

Wraking is een verzoek aan de rechtbank om een rechter in een bepaalde zaak te vervangen. Een wrakingskamer, bestaande uit drie rechters, beoordeelt dit verzoek. De beslissing van de wrakingskamer is bindend.

Knevel woonde de zitting maandag met een videoverbinding bij, hij verblijft in Spanje. Hij wilde een wrakingskamer met rechters die niet aan de rechtbank in Den Haag zijn verbonden. Maar volgens de wrakingskamer levert dit geen grond voor wraking op. Volgens de rechter is Knevel "lichtvaardig tot wraking overgegaan door de wrakingskamer te wraken nog voordat de wrakingskamer bijeenkwam. Daarmee is sprake van misbruik." Knevel mag niet opnieuw de wrakingskamer wraken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

42 minuten geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

7 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

12 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

13 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

15 uur geleden
Man die Nederlander aanviel in Italië zou boos op VS zijn geweest

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zeggen dat een Irakees die deze week een Nederlandse toerist neerstak in Florence geen religieus motief had. De Koerd heeft in de stad meerdere mensen aangevallen en zou daarbij zijn gedreven door een afkeer jegens Amerikanen.

17 uur geleden
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie

HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.

18 uur geleden