
Woud aan beroepen besluitvorming herstel toeslagenaffaire groeit
UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst, slachtoffers van de toeslagenaffaire en de rechtbank raken steeds verder verstrikt in procedures over compensatie voor de geleden schade, bleek vrijdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Utrecht. Een meervoudige kamer boog zich over vier zaken van slachtoffers die al lang wachten op een besluit over een schadevergoeding.
Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen er "steeds meer" van zulke zaken binnen: in 2022 ruim 550, waarvan er ruim 300 konden worden afgehandeld. De grote aantallen zaken die slachtoffers aanspannen waren voor de rechter reden om de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), die handelt namens de Belastingdienst, te ondervragen.
Want ook bij de rechtbank ontstaat een berg aan zaken. Zo komen slachtoffers dus óók daar in een wachtrij. "Als u beroep instelt en er gebeurt niks omdat het hier op de stapel komt te liggen, dan hebt u er ook niets aan", aldus de voorzitter van de meervoudige kamer tegen de slachtoffers en hun advocaten.
Meer problemen
Maar het grote aantal beroepen zorgt voor meer problemen. De UHT behandelt aanvragen voor compensatie in principe op chronologische volgorde: de aanvraag die als eerste binnenkomt, wordt als eerste behandeld. Maar de aanvraag van een slachtoffer dat succesvol beroep aantekent tegen de trage besluitvorming van de UHT krijgt voorrang op de rest. Niet iedereen die lang moet wachten stapt naar de rechter en krijgt daarna dus voorrang. Is dat niet oneerlijk, vroeg de rechtbank zich af.
Bovendien: hoe groter het aantal aanvragen dat met voorrang behandeld moet worden, hoe minder er van die voorrang overblijft. "Je kunt niet met z'n allen bovenop de stapel liggen", vatte de voorzitter het samen.
Personeelskrapte
De UHT zelf gaf aan dat de trage besluitvorming onder meer wordt veroorzaakt door personeelskrapte en het grote aantal aanvragen. Dat het om een structureel probleem gaat bij de organisatie was vrijdag duidelijk. Het lukt de UHT niet om zich te houden aan de wettelijke termijn voor besluiten "en dat zal ook zo blijven", zeiden vertegenwoordigers van de UHT. De organisatie werkt overigens aan "opschaling" en verwacht bovendien 90 procent van de aanvragen voor 2025 te hebben afgerond.
Sommige slachtoffers wachten al maanden of jaren op een besluit over compensatie. Hun advocaten benadrukten tijdens de zitting de frustratie die dat zowel bij hun cliënten als henzelf oplevert. Een van de advocaten vond de verklaring van de UHT over de trage besluitvorming niet genoeg. "Wat ik mis is dat ze zeggen: ja, we hebben ons verkeken."
Uitspraak
De rechtbank doet op 14 april uitspraak over de vier zaken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder.
1 minuut geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat het alternatieve uitje voor de minderjarigen uit een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na de tweede ronde van kritiek van asielminister Marjolein Faber doorgaan. De plannen zijn onveranderd, reageert het opvangorgaan, bovendien vallen recreatieve activiteiten binnen het lopende beleid.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi ontkent "met kracht" zich schuldig te hebben gemaakt aan enig misdrijf, "laat staan aan deelname aan een criminele organisatie en/of het naar buiten brengen van berichten met criminele lading". Dat laat de advocaat van Vito Shukrula vrijdag namens hem weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 uur geleden