Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

World Economic Forum: sombere vooruitzichten wereldwijd herstel

World Economic Forum: sombere vooruitzichten wereldwijd herstel

GENÈVE (ANP/RTR) - Slechts één op de tien ondervraagde leden van het World Economic Forum (WEF) verwacht dat het wereldwijde herstel de komende drie jaar zal versnellen. Dat blijkt uit uit een peiling onder bijna duizend leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld. Slechts één op de zes is optimistisch over de vooruitzichten voor de wereld.

In het jaarlijkse risicorapport van het WEF wordt klimaatverandering door de ondervraagden gezien als het grootste gevaar, terwijl afbrokkeling van de sociale samenhang, levensonderhoudcrises en verslechtering van de geestelijke gezondheid worden beschouwd als risico's die het meest zijn toegenomen sinds het begin van de coronapandemie.

Extreem weer wordt gezien als het grootste risico voor de wereld op korte termijn. Het grootste risico voor de komende twee tot tien jaar is volgens de ondervraagden het mislukken van de acties om klimaatverandering tegen te gaan.

Niet voldoende

Het akkoord op de COP26-klimaatconferentie van de VN in november in Glasgow om te blijven streven naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius, wordt alom geprezen, maar veel van de bijna tweehonderd landen hadden op meer gehoopt.

"Als we niets doen tegen klimaatverandering, kan het wereldwijde bbp met een zesde krimpen en de toezeggingen die tijdens COP26 zijn gedaan, zijn nog steeds niet voldoende om het doel van 1,5 graden Celsius te bereiken", zei Peter Giger, hoofd risicobeheer bij Zurich Insurance, een van de samenstellers van het WEF-rapport.

Opkomend risico

Het rapport belicht ook vier gebieden van opkomend risico, zoals cyberbeveiliging, een wanordelijke klimaattransitie, migratiedruk en concurrentie in de ruimte. Het vooruitzicht van 70.000 satellietlanceringen in de komende decennia, naast ruimtetoerisme, verhoogt het risico op botsingen en toenemend puin in de ruimte te midden van een gebrek aan regelgeving. "Wie bestuurt de ruimte?", is dan ook een belangrijke vraag volgens de samenstellers van het rapport.

Het rapport wordt elk jaar voorafgaand aan de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in het Zwitserse Davos gepubliceerd. Het in Genève gevestigde WEF heeft vorige maand echter besloten om het evenement, dat in januari zou worden gehouden, uit te stellen tot medio 2022 vanwege de verspreiding van de omikronvariant. In verband met de virusuitbraak ging de top vorig jaar helemaal niet door. Doorgaans komen politici, topbestuurders uit het bedrijfsleven en academici elk jaar in Davos bijeen om de problemen in de wereld te bespreken.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

14 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

17 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

18 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

22 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden