Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woordvoerder Johnson: geen boete voor premier vanwege 'partygate'

Woordvoerder Johnson: geen boete voor premier vanwege 'partygate'

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft geen boete gekregen voor deelname aan illegale coronafeestjes rond de regering. Dat laat een woordvoerder van Johnson weten nadat de Britse politie eerder dinsdag bekendmaakte dat de eerste twintig bekeuringen zijn uitgedeeld aan regeringsfunctionarissen die meededen aan de party's tijdens een coronalockdown.

Wie de boetes krijgen en hoe hoog die zijn, wordt niet vermeld in de verklaring van de politie. Het onderzoek is vanwege de "aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal" nog niet afgesloten en volgens de politie zijn meer boetes niet uitgesloten. Volgens Johnsons woordvoerder is het niet gepast te reageren voordat het onderzoek is afgerond.

Eerder deze maand zijn agenten begonnen met het verhoren van belangrijke getuigen, nadat rechercheurs de antwoorden hadden bekeken op de vragenlijsten die meer dan honderd mensen moesten invullen, onder wie premier Boris Johnson. Deze personen waren betrokken bij bijeenkomsten op het kantoor van Johnson in Downing Street en in andere overheidsgebouwen tijdens een coronalockdown.

Partygate

De affaire kreeg de naam partygate, omdat het om feestjes en vrijdagmiddagborrels zou gaan. Twaalf daarvan worden sinds januari onderzocht. De bekeuringen worden uitgeschreven vanwege het overtreden van de coronaregels. Het is onwaarschijnlijk dat Johnson een bon krijgt, zei een anonieme bron eerder tegen Reuters. Sommige feestgangers kunnen volgens hem meerdere prenten krijgen.

Johnson heeft herhaaldelijk gezegd er zeker van te zijn dat er geen regels werden overtreden en dat het om werkbijeenkomsten ging. De kwestie rond de borrels die plaatsvonden terwijl er een coronalockdown was, leidde tot veel ophef in het Verenigd Koninkrijk. De oppositie en een deel van zijn eigen partij willen dat hij opstapt.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

2 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

2 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

3 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

5 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

5 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

5 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

7 uur geleden