Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woonwijk op basis Soesterberg mag door vleermuis voorlopig niet

Woonwijk op basis Soesterberg mag door vleermuis voorlopig niet

UTRECHT (ANP) - De bouw van dure koopwoningen op de voormalige vliegbasis Soesterberg kan voorlopig niet beginnen. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde maandag dat de provincie Utrecht onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom vleermuizen verstoord mogen worden voor de bouw van een wijk met huizen uit het duurdere segment. De rechtbank geeft Gedeputeerde Staten drie maanden de tijd om met een betere onderbouwing te komen. In de tussentijd mag niet worden gebouwd.

De vliegbasis Soesterberg is in 2008 gesloten voor de militaire luchtvaart. Sindsdien ontwikkelt de provincie Utrecht de voormalige basis tot een natuurgebied met recreatie en woningbouw. In het gebied komen veel beschermde diersoorten voor die alleen verstoord mogen worden met een speciale ontheffing. Voor de bouw van een nieuwe woonwijk met 250 tot 440 huizen hadden Gedeputeerde Staten een ontheffing verleend aan de eigen provincie. GS vinden de nieuwe huizen vanwege het woningtekort zo belangrijk zijn dat de vleermuizen mogen worden verstoord.

De stichting Milieuzorg Zeist en omstreken is het daar niet mee eens en stelde beroep in bij de bestuursrechter. De stichting wees er onder meer op dat tijdens de bouwwerkzaamheden vleermuissoorten in het gebied worden verstoord door licht, geluid, trillingen en een veranderende leefomgeving.

Vraaggericht bouwen

De rechtbank vindt net als de provincie Utrecht dat er grote behoefte is aan nieuwe woningen, maar dat wel het soort huizen gebouwd moet worden waar vraag naar is. Volgens de rechtbank geldt dat niet voor de huizen die op de voormalige vliegbasis zouden moeten komen. "Uit woningmarktonderzoeken van de gemeenten Soest en Zeist blijkt dat er behoefte is aan huurwoningen, appartementen en goedkope koopwoningen", aldus de rechtbank.

In een reactie wijst de provincie Utrecht erop dat de rechter nog geen definitieve uitspraak in de kwestie heeft gedaan en dat de provincie de gelegenheid heeft een aantal zaken te onderbouwen. Daarbij gaat het onder meer om de regionale woningbehoefte. "Wij zullen de aanvullende informatie zo spoedig mogelijk ter beschikking stellen", meldt de provincie.

Meer uit Binnenland

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

27 minuten geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

1 uur geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

2 uur geleden
Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

DORDRECHT (ANP) - Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd, zo verklaart de werkgroep.

2 uur geleden
NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst " achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

3 uur geleden
Zwaargewond slachtoffer steekpartij Spijkenisse is jongen van 17

SPIJKENISSE (ANP) - Het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij die donderdag rond 17.00 uur plaatsvond in Spijkenisse is een 17-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse plaats. Dat meldt de politie vrijdag.

3 uur geleden