Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woonbond wil haast met nieuwe wet over goed verhuurderschap

Woonbond wil haast met nieuwe wet over goed verhuurderschap

AMSTERDAM (ANP) - De Woonbond wil dat de politiek haast maakt met een wetsvoorstel over goed verhuurderschap. Die wet maakt het gemeenten mogelijk om foute verhuurders aan te pakken. Dat stelt de bond in een reactie op een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+. Onderzoekers concluderen dat veel jonge huurders te maken hebben met onveilige situaties of bedreigingen door hun huisbaas.

Bijna de helft van de ondervraagde jonge huurders met een huisbaas (43 procent) zegt dat die weigert onderhoud te plegen aan hun woning, een derde (29 procent) geeft aan dat er geen reparaties worden uitgevoerd in huis. Bij een vijfde (20 procent) kwam hun huisbaas ongevraagd de woning binnen, becijferde 3Vraagt.

De Woonbond zegt de verhalen uit de commerciële huursector te herkennen. Als de nieuwe wet over goed verhuurderschap er is, kunnen gemeenten foute verhuurders bijvoorbeeld beboeten, verhuurvergunningen intrekken of het beheer van de huurwoning overnemen.

De commerciële huursector telt inmiddels ruim een miljoen woningen, stelt de Woonbond. Directeur Zeno Winkels: "Vooral jonge huurders huren in deze markt, omdat ze tegen lange wachttijden of inkomensgrenzen aanlopen bij de sociale huur en een koopwoning vaak onbetaalbaar is. Het is hoog tijd om de bescherming van deze grote groep huurders serieus te gaan nemen."

Het onderzoek van 3Vraagt is uitgevoerd onder 2150 jongeren van 16 tot en met 34 jaar, onder wie 637 die een woning van een huisbaas huren.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

4 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

4 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

4 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

5 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

5 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

6 uur geleden