Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woningprijzen sinds crisis in steeds meer regio’s verdubbeld

Woningprijzen sinds crisis in steeds meer regio’s verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - In steeds meer regio’s is de gemiddelde verkoopwaarde van een koopwoning verdubbeld vergeleken met het dieptepunt in 2013. Dat is bijvoorbeeld het geval in de omgeving van Haarlem, Amsterdam, de provincie Flevoland en sinds afgelopen kwartaal ook in en rond Den Haag, zo blijkt uit een analyse van recent bijgewerkte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door ANP/LocalFocus.

In het eerste kwartaal van dit jaar was een gemiddelde Nederlandse woning ruim 90 procent in prijs gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013, toen de huizenprijzen op een dieptepunt lagen.

In sommige regio’s is deze stijging groter. Op steeds meer plekken in Nederland is de verkoopwaarde van woningen sinds 2013 zelfs meer dan verdubbeld. Begin vorig jaar was dat in nog geen enkele regio het geval, ondertussen gaat het om zeven van de veertig regio's waarin het CBS Nederland onderverdeelt. In en rond Haarlem is deze stijging het grootst: hier gaat het om een gemiddelde prijsstijging van ruim 130 procent sinds het dieptepunt van de crisis.

Noord-Holland

Het gros van de regio’s waarin de woningprijs verdubbelde, ligt in Noord-Holland. Het gaat daarbij om de Zaanstreek, Amsterdam en omstreken en de regio IJmond. Verder noteerden ook Den Haag en de provincie Flevoland een verdubbeling ten opzichte van 2013.

In alle delen van het land lag de gemiddelde woningprijs afgelopen kwartaal minimaal 60 procent hoger dan in 2013. In Zeeuws-Vlaanderen bleef de stijging het meest beperkt.

Het CBS berekent de ontwikkeling van de woningprijzen met behulp van een prijsindex, waarbij naast de koopsom van verkochte woningen ook rekening wordt gehouden met eigenschappen als locatie, bouwjaar en energielabel.

Meer uit Financieel

Vrijdag opnieuw 24-uursstaking bij VDL Nedcar

BORN (ANP) - De vakbonden hebben voor komende vrijdag opnieuw een 24-uursstaking uitgeroepen bij autofabriek Nedcar in Born. Dat maakten de bonden woensdagmiddag bekend. Het is daarmee de achtste door de vakbonden uitgeroepen stakingsdag. De bonden eisen van Nedcar-eigenaar VDL een beter sociaal plan dan nu ligt. Dit in verband met de aangekondigde massaontslagen per 1 november, en de verwachte verdere ontslagen begin volgend jaar.

5 minuten geleden
OESO: Nederlandse economie groeit 0,9 procent in 2023

PARIJS (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,9 procent. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Voor volgend jaar wordt op een groei met 1,4 procent gerekend door de denktank uit Parijs.

27 minuten geleden
Ook spaarders bij SNS krijgen 1 procent rente

UTRECHT (ANP) - In navolging van de grootbanken verhoogt ook de Volksbank de spaarrente. Spaarders bij SNS en RegioBank kunnen daardoor vanaf 15 juni 1 procent rente verwachten. Bij ASN Bank gaat het hoogste rentetarief naar 0,95 procent. In alle gevallen krijgen consumenten die hoogste rente alleen over de eerste 100.000 euro. Daarboven ligt de rente een half procentpunt lager.

48 minuten geleden
EU-akkoord strengere regels online financiële dienstverlening

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die consumenten beter beschermt bij het online of per telefoon afsluiten van financiële contracten, zoals een verzekering of lening. De strengere regels voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële dienstverleners moeten consumenten beschermen tegen bijvoorbeeld overhaaste aankopen en onvolledige informatie.

59 minuten geleden
Hoge energiekosten stuwen vraag elektrische apparaten met A-label

ZOETERMEER (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geïnvesteerd in de verduurzaming van huishoudelijke apparaten door de stijgende energiekosten. Zo was er afgelopen jaar meer vraag naar A-label elektrische huishoudelijke apparaten en werd er flink geïnvesteerd in inbouwkookplaten, meldt brancheorganisatie APPLiA Nederland op basis van de cijfers over 2022.

1 uur geleden
Concern achter Guinness en Baileys bezorgd over watertekorten

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo, producent van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys, is bezorgd dat klimaatverandering tot watertekorten kan leiden, waardoor de eigen productie gehinderd wordt.

1 uur geleden
Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

2 uur geleden