Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

DEN HAAG (ANP) - Woningcorporaties staan "te trappelen" om de wooncrisis te helpen oplossen. Dat kunnen ze echter niet alleen, zegt directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere, de grootste corporatie van Nederland. Hij wil wel nog meer regie van woonminister Hugo de Jonge en denkt bovendien dat de bestaande woningvoorraad veel beter kan worden benut dan nu. Ook voor sneller bouwen heeft Gerritsen ideeën. Verder kunnen fiscale maatregelen woningcorporaties meer armslag geven.

De Jonge wil dat er 900.000 nieuwe woningen tot en met 2030 bijkomen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bracht de minister - en alle woningzoekenden - deze week geen goed nieuws: naar verwachting gaan bouwbedrijven de komende twee jaar 10 procent minder huizen opleveren dan in 2022.

"We mogen ons daardoor niet uit het veld laten slaan", zei voorzitter Martin van Rijn van woningcorporatiekoepel Aedes donderdag in een reactie. Daar is Gerritsen het mee eens.

Tijdelijke plekken

Gerritsen denkt dat De Jonge kan ingrijpen als bouwplannen vastzitten. Dat is volgens hem aan de hand in Haarlemmermeer, waar 12.000 woningen gebouwd kunnen worden. Door gehakketak tussen betrokken partijen is nog geen steen gemetseld. Ook het makkelijker maken van woningdelen leidt tot beter gebruik van al bestaande woningen, meent Gerritsen. Het schrappen van de kostendelersnorm draagt daar volgens hem aan bij. Dan worden ouders of huisgenoten niet meer op hun uitkering gekort als een inwonend kind 27 jaar wordt.

Ook zouden gemeenten vanwege schaarse locaties vaker moeten durven om tijdelijke plekken aan te wijzen, oppert Gerritsen. Daar kunnen dan voor een periode van tien tot vijftien jaar woningen verrijzen.

Fiscale regels

Verder krijgen corporaties meer ruimte voor bouw of verduurzaming als fiscale regels worden aangepast. Gerritsen denkt onder meer aan afschaffing van de vennootschapsbelasting, die over winst wordt geheven, voor corporaties. Aangezien woningcorporaties helemaal geen winst mogen maken, vindt Gerritsen het absurd dat die heffing voor hen geldt.

Ymere wil ook de kosten voor verduurzaming van sociale huurwoningen fiscaal aftrekbaar maken. Corporaties moeten daar veel geld voor lenen. Vooral corporaties met veel slecht geïsoleerde huizen kunnen dat niet lang volhouden.

Woningbouwimpuls

De Jonge is bereid te kijken naar financiële instrumenten. Het kabinet springt onder meer al bij met de zogeheten Woningbouwimpuls. Daarmee kunnen projecten doorgaan die anders de financiën niet rond kregen, zegt De Jonge. Wel vindt hij dat alle betrokken partijen bereid moeten zijn geld bij te leggen.

Financiën zijn volgens De Jonge dan ook niet het grootste probleem. Meer heil ziet hij in het sterk verkorten van procedures. Ook moeten gemeenten beginnen met het bouwen op locaties die snel te ontwikkelen zijn, zelfs als die aan de rand van een dorp of stad liggen. "Niet ieder stukje groen is te beschermen natuur, soms is een weiland gewoon een weiland en kan daar gebouwd worden." Gemeenten, provincies en ontwikkelaars moeten hier flexibeler in zijn, aldus De Jonge.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

4 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

4 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

6 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

6 uur geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

7 uur geleden