Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WoningbouwersNL: meer huizen buiten steden nodig om doel te halen

WoningbouwersNL: meer huizen buiten steden nodig om doel te halen

VOORBURG (ANP) - Om het doel van een miljoen woningen in de komende tien jaar te halen moeten ten minste 363.700 nieuwe huizen worden gebouwd buiten de grote steden. Dit concludeert Republiq, dat in opdracht van vereniging van woningbouwspecialisten WoningBouwersNL onderzoek heeft gedaan naar locaties voor woningbouw in de komende tien jaar.

Op basis van grootschalige data-analyses, expertinterviews en een enquête onder marktpartijen stelt het onderzoeksbureau vast dat er in de huidige plannen genoeg ruimte te vinden is voor 1 miljoen woningen. Er zal dan echter overal in Nederland bijgebouwd moeten worden, zowel in grote als in kleine gemeenten, maar vooral in middelgrote regio's. 45 procent van de woningbouw zal de komende tien jaar daar moeten plaatsvinden om de doelen te halen.

Het zal echter niet eenvoudig zijn om voldoende locaties voor een miljoen nieuwe huizen te vinden. Met name gezien het feit dat er in de afgelopen tien jaar gemiddeld slechts 56.500 woningen per jaar zijn bijgekomen. Het onderzoek laat volgens Coen van Rooyen, algemeen directeur van WoningBouwersNL, duidelijk zien dat de focus op alléén binnenstedelijk bouwen losgelaten zal moeten worden.

Beperkte capaciteit

Ook doet het onderzoek een aantal minder gebruikelijke beleidsaanbevelingen. Zo blijkt uit het rapport dat de capaciteit om via transformatie tot nieuwe woningen te komen, vrij beperkt is. Uit de transformatie van kantoren kunnen de komende tien jaar nog 15.000 woningen ontstaan, terwijl het kabinet rekent op 150.000 woningen.

In de transformatie van maatschappelijk vastgoed ontstaan daarentegen kansen. Zo dalen bijvoorbeeld de komende jaren door de vergrijzing de leerlingenaantallen, waardoor scholen en sportvoorzieningen leeg komen te staan. Op deze plekken ontstaat ruimte voor minimaal 62.000 woningen.

De binnenstedelijke woningbouwproductie zal de komende jaren vooral bestaan uit herstructurering van verouderde industrie en wijken. Dit leidt mogelijk tot 272.000 nieuwe woningen. Door extra huizen toe te voegen aan woonwijken waar al veel groen aanwezig is kunnen maar liefst 244.000 woningen worden gerealiseerd. De kanttekening hierbij is echter dat er vooral in kleine en middelgrote gemeenten hiervoor weinig ruimte is.

Meer uit Financieel

Tesla omlaag op Wall Street na bericht over Autopilot-onderzoek

NEW YORK (ANP) - Autobouwer Tesla hoorde woensdag bij de verliezers op Wall Street. Openbare aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of Tesla consumenten en aandeelhouders heeft misleid over de mogelijkheden van zijn zelfrijdende auto's, meldden drie ingewijden aan persbureau Reuters. In het land zijn honderden ongelukken gebeurd met het rijhulpsysteem Autopilot, waarbij ook mensen om het leven zijn gekomen.

11 minuten geleden
Netflix gaat concurrentie achterna en komt ook met prijsverhoging

NEW YORK (ANP/BELGA) - Netflix verhoogt voor het eerst sinds 2021 de prijzen voor abonnementen in Nederland. Daardoor zijn kijkers van de streamingdienst tot enkele euro's per maand meer kwijt. Eerder gingen de prijzen bij rivalen als Amazon Prime en Disney+ ook al omhoog.

1 uur geleden
LTO ziet niets in beperking instroom arbeidsmigranten

DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ziet niets in een beperking van de instroom van arbeidsmigranten, zoals dinsdag werd bepleit door het hoofd van de Arbeidsinspectie. "Arbeidsmigranten zijn in de land- en tuinbouw een gewaardeerde groep onmisbare werknemers", reageert de belangenbehartiger van boeren en tuinders, die veel gebruikmaken van krachten uit het buitenland.

1 uur geleden
Bloomberg: Pfizer schikt dik 10.000 claims over maagzuurremmer

NEW YORK (ANP) - Farmaceut Pfizer heeft ermee ingestemd om meer dan 10.000 Amerikaanse rechtszaken te schikken over maagzuurremmer Zantac, die kankerverwekkend zou zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

2 uur geleden
Slagerijmedewerkers dreigen weer met acties na wegstemmen loonbod

UTRECHT (ANP) - Werknemers van slagerijen bereiden weer acties voor, nadat leden van vakbond FNV een verbeterd loonbod hadden weggestemd. Dat meldt FNV-bestuurder Ilja Philippen woensdag. Slagerijmedewerkers dreigden vorige week ook al het werk neer te leggen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, maar die staking werd na het loonbod opgeschort.

3 uur geleden
Amsterdamse AEX sluit daags na mijlpaal weer onder 900 punten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is een dag na het slechten van de 900 puntengrens weer iets onder de 900 punten gesloten. Beleggers handelden woensdag voorzichtig terwijl ze de resultaten verwerkten van verschillende bedrijven. Supermarktconcern Ahold Delhaize wist de markt met zijn kwartaalbericht wel te bekoren. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall was met een winst van ruim 2 procent koploper onder de hoofdfondsen.

4 uur geleden
Turkse boete voor Meta om uitwisseling gegevens tussen apps

ISTANBUL (ANP/RTR) - Meta Platforms heeft van de mededingingsautoriteit in Turkije boetes gekregen voor een totaalbedrag van zo'n 1,2 miljard lira, omgerekend ruim 34 miljoen euro. Het socialmediaconcern heeft volgens de toezichthouder de Turkse wet overtreden door gebruikersdata van zijn socialmediaplatforms Facebook, Instagram, Whatsapp en Threads uit te wisselen.

4 uur geleden