
Wolters Kluwer positief over herstel na coronacrisis
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Dataleverancier Wolters Kluwer is iets positiever geworden over dit jaar. Het bedrijf merkt dat de meeste van zijn markten goed herstellen van de coronapandemie. Wolters Kluwer haalt zo'n 60 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten en nog eens 30 procent uit Europa.
In de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet van Wolters Kluwer licht, maar dat was vooral te wijten aan de relatief dure euro ten opzichte van de dollar. Zonder dat effect was er een groei van 6 procent.
Wolters Kluwer levert onder meer informatiediensten over gezondheidszaken en op juridisch gebied, maar ook voor andere bedrijfsdiensten zoals belastingexpertise. Tijdens de coronapandemie leverde het bedrijf in de VS software waarmee bedrijven simpel de zogeheten PPP-leningen aan konden vragen waarmee de Amerikaanse overheid bedrijven ondersteunde zodat zij personeel in dienst konden houden. De omzet daarvan valt nu weg, maar Wolters Kluwer verwacht dat goed te maken doordat de afdeling die juridische diensten levert het drukker zal krijgen.
Extra kosten
Ook merkte het bedrijf dat klanten weer wat meer geld gingen uitgeven aan software. "Sommige bedrijven hebben dat tijdens de crisis wat uitgesteld", aldus financieel directeur Kevin Entricken. De belangrijkste groeimotor van Wolters Kluwer blijft echter de terugkerende omzet uit abonnementsdiensten. "Accountants hebben software nodig in goede en slechte tijden, artsen ook", weet Entricken.
Door de heropening van de economie krijgt Wolters Kluwer ook weer te maken met wat extra kosten. Zo zegt Wolters Kluwer weer meer uit te gaan geven aan promotie en investeringen in verdere groei. Ook wil het bedrijf weer voorzichtig mensen terug laten komen naar kantoor. Nu werkt nog 5 à 10 procent van het personeel op kantoor en de rest thuis. "We hebben geleerd dat we heel goed op afstand kunnen werken, maar in sommige gevallen gaat er niets boven het in dezelfde ruimte zijn als je collega's." Entricken voorziet dan ook dat de reiskosten weer stijgen als personeel van verschillende Wolters Kluwer-vestigingen weer gaan vliegen om elkaar te treffen.
Personeel
Voor Wolters Kluwer blijft de gezondheid van het personeel het belangrijkste. "In verschillende landen zullen we de terugkeer naar kantoor dus anders aanpakken", legt Entricken uit. Hij voorziet ook dat een hybride manier van werken, deels thuis en deels op kantoor, in veel gevallen de uiteindelijke oplossing wordt.
Wolters Kluwer zette al veel in op de ontwikkeling van clouddiensten en die hebben de klanten van de informatieleverancier geholpen tijdens de coronacrisis. Ook nu blijft de ontwikkeling van die diensten prioriteit.
In de eerste zes maanden van dit jaar boekte Wolters Kluwer een omzet van van 2,3 miljard euro. Onder de streep bleef daar 360 miljoen euro van over.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
28 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
1 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
2 uur geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
4 uur geleden