Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolken belemmeren waarschijnlijk zicht op maansverduistering

Wolken belemmeren waarschijnlijk zicht op maansverduistering

HOUTEN (ANP) - De kans is klein dat de totale maansverduistering maandagochtend vroeg is te zien. Op veel plekken in het land is er volgens Weeronline vrij veel bewolking.

Met name in het zuiden en in de Randstad is het bewolkt. In het zuiden van het land kunnen bovendien enkele regen- en onweersbuien roet in het eten gooien. Wie toch een poging wil wagen, moet vanaf 04.28 uur in zuidwestelijke richting kijken, op een hoogte van 8 graden boven de horizon en zorgen dat er vrij uitzicht is. De beste plekken om het schouwspel te zien, zijn waarschijnlijk te vinden in Gelderland, Overijssel en Drenthe. Daar is weinig stadslicht en is ook de meeste kans op opklaringen.

Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op één lijn staan. Omdat de volle maan zich bij een totale verduistering volledig in de schaduw van de aarde bevindt, valt er geen direct zonlicht op de maan en is deze veel donkerder dan normaal. De verduistering van maandagochtend begint om 04.28 uur en eindigt om 07.56 uur, waarbij de maan tussen 05.29 uur en 06.55 uur helemaal verduisterd is.

In Nederland is overigens een groot deel van de verduistering helemaal niet te zien. Dat komt omdat de zon hier rond 05.45 uur opkomt en de maan tegelijkertijd ondergaat.

Meer uit Binnenland

Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

UTRECHT (ANP) - Duizenden werknemers met een beperking protesteren woensdag in Utrecht voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens vakbond CNV zijn er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

14 minuten geleden
Warmte houdt aan na tropisch weekend, kans op regionale hittegolf

HOUTEN (ANP) - Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van "echte plaknachten". Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.

57 minuten geleden
Evenementen voorbereid op verwachte hitte

HILVARENBEEK (ANP) - Verschillende festivals hebben voorbereidingen getroffen voor het geval het komend weekend inderdaad erg warm wordt. In meerdere regio's kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Op festival Best Kept Secret kan de temperatuur zaterdag stijgen tot liefst 31 graden, meldde Weeronline eerder.

1 uur geleden
Amsterdammer gebruikt meer water dan gemiddeld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers gebruiken meer water dan gemiddeld in Nederland. Waternet, dat het waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, meldt op basis van CBS-onderzoek dat Amsterdammers gemiddeld 141 liter water per dag gebruiken. Landelijk is dat gemiddelde 129 liter.

1 uur geleden
Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

3 uur geleden
NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers

DEN HAAG (ANP) - Vier wetenschappers ontvangen dit jaar de 'Nederlandse versie van de Nobelprijs' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Joyeeta Gupta, Toby Kiers, Bram Nauta en Corien Prins krijgen elk 1,5 miljoen euro. De hoogleraren mogen zelf weten hoe ze dit besteden, zolang het geld wordt ingezet om "de wetenschap te bevorderen".

4 uur geleden
Joran van der Sloot donderdag uitgeleverd aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. Van der Sloot probeerde tevergeefs zijn uitlevering aan te vechten.

8 uur geleden