Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolf vestigt zich in Drenthe, waarschijnlijk ook in Brabant

Wolf vestigt zich in Drenthe, waarschijnlijk ook in Brabant

ARNHEM (ANP) - Er heeft zich definitief een mannelijke wolf gevestigd in Drenthe. Het dier zwerft rond aan beide kanten van de snelweg A28 tussen Emmen en Drachten en in het Drents-Friese Wold. Het is zeer waarschijnlijk dat zich ook in het heidegebied onder Eindhoven een mannetjeswolf heeft gevestigd. Daar is eind van deze maand zekerheid over.

Dat blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de activiteiten van wolven in Nederland tussen mei en juli van dit jaar. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt.

Tot nu toe hadden wolven alleen in Gelderland territoria uitgekozen. Op de Noord-Veluwe leeft een paartje, dat inmiddels tweemaal jongen heeft gekregen. Op de Midden-Veluwe leeft een solitaire wolvin. In totaal lopen er nu dertien wolven rond in Nederland, aldus BIJ12 en het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.

Sporen

Van wolf GW1261m in Drenthe zijn nu al meer dan zes maanden sporen gevonden. Als een wolf een halfjaar in hetzelfde gebied blijft, heeft het dier zich volgens wolvenkenners gevestigd. De wolf in Zuidoost-Brabant loopt sinds maart van dit jaar in dat gebied rond, dus ook bijna zes maanden. Deze wolf, die ook af en toe in Limburg is opgedoken, komt uit een Frans-Alpiene populatie. Dat is bijzonder, want de andere wolven in Nederland komen uit roedels in Duitsland en Zuid-Europa. Het is goed voor de genetische variatie dat er ook een wolf uit een ander gebied is gearriveerd, aldus de deskundigen.

Bij het wolvenpaar op de Noord-Veluwe wonen waarschijnlijk nog drie welpen uit 2019 en vier welpen die dit jaar geboren zijn. Een van de welpen uit 2019 was recent te zien op camerabeelden uit de Veluwezoom. Zij is de eerste in Nederland geboren wolvin die op zoek is naar een eigen territorium. De wolf die in het voorjaar voor veel ophef zorgde in het gebied rond het Brabantse Heusden is volgens BIJ12 vertrokken naar Belgiƫ of de Vogezen.

Sinds mei kwamen er bij het Wolvenmeldpunt 347 meldingen van mogelijke wolvensporen binnen. In 61 gevallen is vastgesteld dat het om een wolf ging. Er waren 38 schademeldingen, maar in vijftien gevallen was niet een wolf maar een hond of een vos de dader. Veehouders met vastgestelde aanvallen van wolven op hun dieren krijgen een schadevergoeding.

Meer uit Binnenland

Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

4 uur geleden
Politie bekogeld door groep jongeren in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep van zo'n veertig jongeren heeft zondagavond in Alphen aan den Rijn agenten bekogeld met stenen, uitgescholden en beledigd. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep West.

5 uur geleden
Lichaam gevonden in pand Berkel en Rodenrijs na grote brand

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - De politie heeft een lichaam gevonden in het pand in Berkel en Rodenrijs waar zondag een grote brand woedde. Een minderjarige jongen die ter plaatse was om de schade aan de uitgebrande schuur te bekijken ontdekte het stoffelijk overschot in een auto die in de schuur stond.

6 uur geleden
DNA uit zaak-Dutroux bij NFI voor vergelijking sporen Tanja Groen

MAASTRICHT (ANP) - Nog onbekende DNA-sporen uit de zaak-Dutroux liggen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor een vergelijking met de zaak van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Het Openbaar Ministerie in Maastricht bevestigde berichtgeving hierover in De Limburger.

7 uur geleden
Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur. In Nederland zijn de verkiezingen op donderdag 6 juni, dus over iets meer dan een maand.

14 uur geleden
Verdacht pakketje in centrum van Zutphen was een explosief

ZUTPHEN (ANP) - Het verdachte pakketje dat zondagmiddag werd aangetroffen in de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen was een knuffeltje waaraan illegaal vuurwerk en een gasflesje waren getapet. Dat meldt de politie op X. Het pakketje wordt op een speciale locatie in Lochem vernietigd door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD).

23 uur geleden
Rotterdammers aangehouden om grote brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - In het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is zondagmiddag een grote brand uitgebroken. De politie zegt op X rekening te houden met brandstichting. Twee mannen van 21 en 28 jaar oud zijn aangehouden. Het ging om een Rotterdammer en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Volgens de veiligheidsregio raakte niemand gewond.

1 dag geleden