Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

EPE (ANP) - Op de Noord-Veluwe in de buurt van Epe is woensdagmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat heeft boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap en Kasteelen gezegd. Verwoerd vond het dode dier. Het kadaver is inmiddels voor onderzoek naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht.

Het centrum verricht sectie op de wolf en doet onderzoek naar de doodsoorzaak. De Wageningse universiteit doet DNA-onderzoek en heeft de plek onderzocht waar het dier is gestorven.

Volgens boswachter Verwoerd gaat het om een jong mannetje. Of de doodgereden wolf een jong is uit het nest dat vorig jaar werd geboren op de Noord-Veluwe moet uit het onderzoek blijken. Het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging gaat daar wel vanuit, zegt Glenn Lelieveld. "Aan foto's van het gebit is te zien dat het om een jong dier gaat waarvan het gebit nog niet erg is afgesleten." Daarnaast heeft de aanrijding plaatsgehad in het territorium van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe dat vorig jaar jongen kreeg.

Vijf welpen

Vorig jaar zijn vijf welpen geboren. Hoeveel jonge wolven nog in leven zijn, is niet bekend. "Het is normaal dat de helft van elk nest wolven het eerste jaar niet overleeft. Doodsoorzaak is meestal een aanrijding, maar soms krijgen ze ook een dodelijke trap van bijvoorbeeld een edelhert", aldus Lelieveld. Wolvendeskundigen verwachten dat het wolvenpaar op de Veluwe dit voorjaar weer voor jongen gaat zorgen.

De automobilist die de wolf in de schemering aanreed, had dat gemeld bij de politie. Die waarschuwde volgens Verwoerd het Groen Netwerk, een samenwerkingsverband van boswachters. Verwoerd werd ingeschakeld om met een hond te gaan zoeken in de buurt van de aanrijding. Op enige afstand van de weg in de bossen vonden boswachter en hond het inmiddels overleden dier. Een wolvenkenner heeft het dode dier opgehaald en naar Utrecht vervoerd, aldus Verwoerd.

Meer uit Binnenland

Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

24 minuten geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

4 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

4 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

5 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

5 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

5 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

8 uur geleden