Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

EPE (ANP) - Op de Noord-Veluwe in de buurt van Epe is woensdagmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat heeft boswachter Ger Verwoerd van Geldersch Landschap en Kasteelen gezegd. Verwoerd vond het dode dier. Het kadaver is inmiddels voor onderzoek naar het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht gebracht.

Het centrum verricht sectie op de wolf en doet onderzoek naar de doodsoorzaak. De Wageningse universiteit doet DNA-onderzoek en heeft de plek onderzocht waar het dier is gestorven.

Volgens boswachter Verwoerd gaat het om een jong mannetje. Of de doodgereden wolf een jong is uit het nest dat vorig jaar werd geboren op de Noord-Veluwe moet uit het onderzoek blijken. Het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging gaat daar wel vanuit, zegt Glenn Lelieveld. "Aan foto's van het gebit is te zien dat het om een jong dier gaat waarvan het gebit nog niet erg is afgesleten." Daarnaast heeft de aanrijding plaatsgehad in het territorium van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe dat vorig jaar jongen kreeg.

Vijf welpen

Vorig jaar zijn vijf welpen geboren. Hoeveel jonge wolven nog in leven zijn, is niet bekend. "Het is normaal dat de helft van elk nest wolven het eerste jaar niet overleeft. Doodsoorzaak is meestal een aanrijding, maar soms krijgen ze ook een dodelijke trap van bijvoorbeeld een edelhert", aldus Lelieveld. Wolvendeskundigen verwachten dat het wolvenpaar op de Veluwe dit voorjaar weer voor jongen gaat zorgen.

De automobilist die de wolf in de schemering aanreed, had dat gemeld bij de politie. Die waarschuwde volgens Verwoerd het Groen Netwerk, een samenwerkingsverband van boswachters. Verwoerd werd ingeschakeld om met een hond te gaan zoeken in de buurt van de aanrijding. Op enige afstand van de weg in de bossen vonden boswachter en hond het inmiddels overleden dier. Een wolvenkenner heeft het dode dier opgehaald en naar Utrecht vervoerd, aldus Verwoerd.

Meer uit Binnenland

Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

16 minuten geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

40 minuten geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

2 uur geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

4 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

5 uur geleden
Kabinet steunt volgende stap EU-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.

6 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

7 uur geleden