Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woede en onbegrip in Brussel om gestrande natuurherstelwet

Woede en onbegrip in Brussel om gestrande natuurherstelwet

BRUSSEL (ANP) - De vele EU-landen die zich hard maakten voor de Europese natuurherstelwet zijn boos dat die tot nader order is afgevoerd. Niet alleen de uitkomst, maar ook de toedracht ergert meerdere Europese milieuministers. De Ierse minister spreekt van een "absolute schande".

De wet, die de rappe achteruitgang van de Europese natuur moet stoppen, is vlak voor de eindstreep gestrand. Ook nadat de Tweede Kamer het kabinet had gedwongen tegen te stemmen leek de veelbesproken wet het lang nipt te halen. Maar op de valreep liep Hongarije over naar de tegenstanders, die daardoor met genoeg zijn voor een blokkade. Voorzitter België zag er daarop wijselijk vanaf de wet maandag in Brussel in stemming te brengen.

Dat is beroerd nieuws voor de natuur en het klimaat, peperde een groot deel van de negentien ministers die de wet steunden de tegenstanders maandag in. De Europese Unie zou de rest van de wereld ook moeilijk kunnen aansporen om de kaalslag in de natuur te stoppen als zijzelf daarvan geen werk maakt.

Natuurherstelwet

Maar de late coup tegen de natuurherstelwet is ook dodelijk voor de Brusselse compromissenfabriek, waarschuwen landen als Spanje, Denemarken en Ierland. Het is al de derde keer in korte tijd dat de regeringen van de EU-landen terugkomen van een akkoord met het Europees Parlement over milieu- en klimaatmaatregelen. Europarlementariërs kijken wel uit om de volgende keer nog eens pijnlijke concessies te doen, vrezen ze.

De verantwoordelijk ministers van Duitsland, Tsjechië, Bulgarije en een flink aantal andere lidstaten willen het er nog niet bij laten zitten. "Ik roep iedereen met bedenkingen op zich nog eens te beraden", zegt de Duitse Steffi Lemke. Ze denkt nog steeds dat lidstaten met zorgen over de wet gerustgesteld kunnen worden met een 'inlegvel' met verzekeringen.

Rusten

De ministers laten de zaak waarschijnlijk maar beter rusten tot de Europese verkiezingen, denkt klimaatminister Rob Jetten. Tot die tijd is het "niet heel gemakkelijk" om eruit te komen. "Ik denk dat veel lidstaten willen zien wat de samenstelling wordt van het nieuwe Europees Parlement."

België gaat niettemin de komende tijd met iedereen praten in de hoop weer beweging te krijgen in de wet, belooft de Brusselse minister Alain Maron namens de EU-voorzitter van dienst. "De weg loopt hier niet dood."

Meer uit Financieel

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

1 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

2 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

5 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

6 uur geleden
Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.

7 uur geleden
Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street. De beurswaarde steeg tot ruim 2 biljoen dollar. Ook softwareconcern Microsoft (plus 1,8 procent) stond bij de winnaars na bekendmaking van cijfers.

18 uur geleden
Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

21 uur geleden