Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WODC: draagmoederschap komt steeds meer voor in Nederland

WODC: draagmoederschap komt steeds meer voor in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Tussen 2017 tot 2022 zijn in Nederland 165 kinderen geboren uit draagmoederschap. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC). De onderzoekers zien dat het aantal kinderen dat geboren is met hulp van een draagmoeder in de loop van deze periode is toegenomen.

De wetenschappers benadrukken verder dat het aantal van 165 waarschijnlijk een onderschatting is. Zo is het mogelijk dat een deel van de draagmoedertrajecten zich buiten het zicht van de instanties afspeelt. De onderzoekers schatten daarom dat er per jaar dertig tot vijftig Nederlandse kinderen worden geboren met hulp van een draagmoeder.

Voor de studie is ook gesproken met betrokkenen over hoe zij het draagmoederproces hebben ervaren. Hieruit kwam naar voren dat zowel wensouders als draagmoeders over het algemeen tevreden zijn over het traject, maar dat er behoefte is aan een wettelijke regeling voor draagmoederschapconstructies.

Wetsvoorstel

Voor zo'n regeling heeft het kabinet vorig jaar een wetsvoorstel ingediend, maar dit voorstel kent volgens het onderzoek nog wel wat "aandachtspunten". Zo zijn er onder meer zorgen over het toezicht op wat er in de praktijk precies gebeurt, bijvoorbeeld als het gaat om de maximale vergoeding die wensouders aan een draagmoeder betalen.

Daarnaast vragen de onderzoekers zich af of het recht van kinderen op afstammingsinformatie voldoende is gewaarborgd in het wetsvoorstel, bijvoorbeeld als het kind in het buitenland is geboren. Ze stellen daarom dat het noodzakelijk is om altijd een DNA-test te overleggen, zodat voor een kind duidelijk is waar het vandaan komt. "De onderzoeken naar misstanden in de interlandelijke adoptie hebben eerder laten zien hoe schrijnend situaties kunnen zijn als het misgaat. Een effectieve regeling voor draagmoederschap en voldoende toezicht op de uitvoering daarvan is daarom belangrijk."

In veel landen is draagmoederschap verboden. In Italië, waar draagmoederschap al sinds 2004 niet is toegestaan, is deze week een wet aangenomen die het koppels ook verbiedt om in het buitenland op zoek te gaan naar een draagmoeder. Wie dit toch probeert, riskeert vervolging bij de terugkeer naar huis.

Meer uit Gezond

Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

1 dag geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

1 dag geleden
Gezondheidsrisico's 87 zwemlocaties door slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.

1 dag geleden
Studie over glyfosaat en kanker rammelt volgens experts Ctgb

EDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.

5 dagen geleden
Mezen, bloemen en klimop helpen tegen jeukende eikenprocessierups

DEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.

5 dagen geleden
TNO: bijna 360.000 werknemers ervaren hitteklachten op het werk

DEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

1 week geleden
Waarschuwing voor cafeïne in Hero appelsap

DEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".

1 week geleden