Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WMO: Beryl zet toon voor zeer gevaarlijk orkaanseizoen

WMO: Beryl zet toon voor zeer gevaarlijk orkaanseizoen

GENÈVE (ANP/RTR) - Orkaan Beryl in het Caribische gebied zet de toon voor een "zeer gevaarlijk orkaanseizoen" in de Atlantische Oceaan, meent de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Er heeft nooit eerder zo vroeg in het orkaanseizoen een orkaan de hoogste categorie bereikt zoals Beryl.

Beryl trok over Grenada en Saint Vincent en de Grenadines, waardoor huishoudens zonder stroom kwamen te zitten, en is nu op weg naar Jamaica. De verwachting is dat Jamaica woensdag wordt getroffen en de Kaaimaneilanden later deze week. Volgens Clare Nullis van de WMO zijn in het Caribische gebied kleine eilandjes getroffen die niet gewend zijn aan een krachtige orkaan zoals Beryl.

Volgens Nullis schept Beryl een precedent voor het orkaanseizoen. De WMO vreest dat dit seizoen "zeer actief en zeer gevaarlijk" gaat worden. Het seizoen in de Atlantische Oceaan loopt van begin juni tot eind november. Dat er nu al zo'n krachtige orkaan ontstaat, heeft volgens Nullis te maken met de warmere oceaantemperaturen. "De plek in de oceaan waar de orkanen zich ontwikkelen is warmer dan ooit."

Het National Hurricane Center (NHC) verwacht dat dit jaar uitzonderlijk veel orkanen zich zullen vormen boven de Atlantische Oceaan. De schatting van de Amerikaanse organisatie ligt op zeventien tot 25 orkanen, waarvan vier tot zeven zware orkanen. Gemiddeld telt een seizoen veertien orkanen waarvan drie zware orkanen.

Meer uit Buitenland

Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

1 uur geleden
Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

3 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

3 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

4 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

5 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

5 uur geleden