Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis ziet staakt-het-vuren Gaza naderbij komen

Witte Huis ziet staakt-het-vuren Gaza naderbij komen

WASHINGTON/CAÏRO (ANP/DPA/RTR) - Het Witte Huis is optimistisch over een snelle wapenstilstand in de crisis rond de Gazastrook. "We gaan de goede kant op in de richting van een bestand", aldus een woordvoerder. Volgens de Amerikaanse regering hebben de Israëli's belangwekkende militaire doelen bereikt en zijn ze daarom nu in staat de operaties af te bouwen.

Bronnen in Caïro stellen dat dit donderdagavond nog tot stand komt. Ze verwachten dat de Israëlische premier Netanyahu tijdens overleg met zijn kabinet een voorstel voor een staakt-het-vuren bespreekt en dat het wordt goedgekeurd. Volgens de zegslieden zijn Egyptische diplomaten druk in de weer om te bemiddelen tussen Israëli's en Palestijnen. Zodra de Israëlische regering instemt en het vuren staakt, kan Egypte garanderen dat er geen raketten meer worden afgeschoten vanuit de Gazastrook.

In de strook zijn in tien dagen van beschietingen en bombardementen meer dan tweehonderd doden en 1500 gewonden gevallen. De schade aan de infrastructuur van de geïsoleerde strook land is volgens waarnemers rampzalig door de verwoesting van bijvoorbeeld panden bestemd voor de gezondheidszorg en schade aan de stroom- en watervoorziening.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

52 minuten geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

1 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

1 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

2 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

2 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

2 uur geleden
Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft een jongere leerlingen met een mes aangevallen. Daarbij zijn volgens de Duitse politie "meerdere gewonden" gevallen. De dader is overmeesterd en aangehouden.

4 uur geleden