Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis: VS 'zeer nauw betrokken' bij vrijlating gijzelaars

Witte Huis: VS 'zeer nauw betrokken' bij vrijlating gijzelaars

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten waren "zeer nauw betrokken" bij de vrijlating van de twee Amerikaanse gijzelaars vrijdag door de Palestijnse beweging Hamas. Dat meldt Witte Huis-woordvoerder John Kirby terwijl er meerdere beelden gepubliceerd worden van de vrijgelaten Amerikaanse Judith Raanan (59) en haar dochter Natalie in Israël.

"We waren op verschillende niveaus zeer nauw betrokken bij hun vrijlating", laat Kirby aan CNN weten. Volgens de regeringswoordvoerder hadden Israël en Qatar daarin "een sleutelrol". Op vragen over de beweegredenen van Hamas om het tweetal vrij te laten wilde Kirby niet ingaan, ook omdat er "nog altijd Amerikanen gegijzeld worden die we ook graag terug willen brengen naar hun families". Hamas zelf zei te handelen uit "humanitair oogpunt".

President Joe Biden sprak vrijdag na hun vrijlating met de twee vrouwen die bijna twee weken geleden door Hamas werden ontvoerd. De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem deelde in de nacht van vrijdag op zaterdag op berichtendienst X een foto van de vrouwen aan de telefoon met Biden. Vrijdagavond deelde de Israëlische regering al een foto van de vrijgelaten gegijzelden naast militairen.

De halfbroer van Natalie liet aan de BBC weten dat hij overvallen is door "een overweldigend gevoel van vreugde". Ook Biden zei dat de vrijlating hem "dolblij" maakte.

Volgens het Israëlische leger is de vrijlating van de twee het resultaat van "militaire druk" op Hamas. Er zitten nog zo'n tweehonderd gegijzelden vast in de Gazastrook.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

27 minuten geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

3 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

4 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden