Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis: raket Noord-Korea geen bedreiging voor grondgebied VS

Witte Huis: raket Noord-Korea geen bedreiging voor grondgebied VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis ziet de vrijdag door Noord-Korea gelanceerde langeafstandsraket die mogelijk de VS had kunnen bereiken, niet als een bedreiging voor het Amerikaanse vasteland. Veiligheidswoordvoerder John Kirby van het Witte Huis noemde de lancering van de intercontinentale ballistische raket wel zorgwekkend.

Het projectiel zou over de Stille Oceaan zelfs New York en Washington kunnen bereiken. De raket kwam in zee terecht in Japans economische zone. Volgens Seoul bereikte de raket - met een verondersteld bereik van 15.000 kilometer - een hoogte van 6100 kilometer en legde deze circa 1000 kilometer af.

Japan, Zuid-Korea en de VS hebben de lancering sterk veroordeeld. "Zelfs als de lancering mislukt of slechts gedeeltelijk succesvol is, leren ze nog steeds. Dat is destabiliserend, niet alleen voor het schiereiland, maar voor de hele regio", aldus veiligheidsadviseur Kirby.

Washington wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de zaak met spoed bespreekt en kondigde aan Noord-Korea’s bondgenoot China te gaan vragen de lancering in het openbaar te veroordelen en Pyongyang te beteugelen. De Chinese president Xi Jinping had maandag op Bali een lang gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Die zei ervan overtuigd te zijn dat Beijing niet wil dat Noord-Korea de spanningen in de regio blijft verhogen.

Het communistische regime heeft de laatste twee maanden meer dan vijftig raketten afgevuurd, een recordaantal. Het ging veelal om raketten met een korter bereik dan die van vrijdag.

Meer uit Buitenland

EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

25 minuten geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

26 minuten geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

1 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

2 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

2 uur geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

3 uur geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

4 uur geleden