Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis noemt ombrengen nieuwe leider IS een 'mijlpaal'

Witte Huis noemt ombrengen nieuwe leider IS een 'mijlpaal'

WASHINGTON (ANP) - Het ombrengen van de nieuwe leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië is een "mijlpaal", meldt het Witte Huis donderdag. Terroristenleider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi blies zichzelf op tijdens een Amerikaanse operatie. Dat gebeurde nadat hij zijn familieleden als een "beschermend schild" had gebruikt.

De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder op de dag al dat met het ombrengen van Al-Hashimi al-Qurayshi een "grote terroristische dreiging is verwijderd". Het Witte Huis stelt dat de omgebrachte leider, die Abu Bakr al-Baghdadi na zijn dood in 2019 opvolgde, een "significante rol" had in de organisatie. De VS verwachten dat IS hem gaat vervangen en houden contact met coalitiepartners om de dreiging van de terreurorganisatie nauwlettend in de gaten te houden.

De operatie, waar geen Amerikanen bij sneuvelden, begon woensdag op het moment dat Biden zijn telefoontje met de Franse president Emmanuel Macron over een ander onderwerp afrondde. Naar verluidt kwamen meerdere familieleden om het leven toen Al-Hashimi al-Qurayshi zichzelf opblies.

Er werd bewust gekozen voor een aanval met speciale eenheden van het Amerikaanse leger in plaats van een luchtaanval. "We hebben deze keuze gemaakt om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken", aldus Biden. Het Amerikaanse leger ligt onder vuur vanwege luchtaanvallen die in het verleden aan tientallen burgers in onder meer Syrië het leven kostten. Defensieminister Lloyd Austin vroeg de top van zijn ministerie vorige week in een brief om "meer inspanningen om burgerdoden te voorkomen".

Amerikaanse media hebben op basis van getuigen en berichten op sociale media gereconstrueerd wat is voorgevallen in het noordwesten van Syrië. Amerikaanse speciale eenheden arriveerden met helikopters en omsingelden een huis in de buurt van de grens met Turkije. Bewoners zouden via luidsprekers zijn opgeroepen zich over te geven, schrijft The New York Times.

Uiteindelijk ontstonden zware gevechten. Het huis liep daarbij zware schade op. Een van de helikopters zou tijdens de operatie technische problemen hebben gekregen. Het toestel moest aan de grond worden gezet en zou later zijn verwoest door een Amerikaanse luchtaanval. De speciale eenheden vertrokken uiteindelijk in de overgebleven helikopters. Het Witte Huis deelde op Twitter een foto van Biden die de operatie live volgt vanuit de VS.

Meer uit Buitenland

Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

58 minuten geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

2 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

3 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

3 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

4 uur geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

4 uur geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

4 uur geleden