Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis in de tegenaanval na rel over gesneuvelde militairen

Witte Huis in de tegenaanval na rel over gesneuvelde militairen

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis probeert te voorkomen dat een rel over vermeende uitspraken van president Donald Trump over gesneuvelde militairen de verkiezingscampagne gaat domineren. Trump heeft gedode soldaten volgens een artikel omschreven als "sukkels" en "losers". Zelf spreekt hij dat tegen.

Trump zou de gewraakte uitspraken in 2018 hebben gedaan tijdens een reis naar Frankrijk. Hij had daar naar een begraafplaats moeten gaan waar Amerikanen liggen begraven die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat bezoek ging uiteindelijk niet door, volgens bronnen van het tijdschrift The Atlantic omdat de president vreesde dat de regen zijn haar zou ruïneren en omdat hij het bezoek niet belangrijk vond. Hij zou zich ook laatdunkend over de gevallenen hebben uitgelaten.

Tegenstanders van de president grijpen het artikel aan om hem af te schilderen als iemand die niet is begaan met militairen. Het anti-Trump-kamp wijst volgens The New York Times in televisie-optredens, verklaringen en advertenties op de vermeende uitspraken. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden noemde die walgelijk en on-Amerikaans. Biden zei dat zijn overleden zoon, die voor de strijdkrachten in Irak zat, geen sukkel was.

Extra gevoelig

De kwestie ligt extra gevoelig omdat Trump zich opwerpt als een president die vierkant achter het leger staat. Het Witte Huis doet dan ook verwoede pogingen om de geest weer in de fles te krijgen. Een hoge functionaris zei tegen The Washington Post dat snel wordt opgetreden om te voorkomen dat de rel "een grote kwestie wordt" in de aanloop naar de verkiezingen in november. Meerdere topfunctionarissen verklaarden dat ze zich niet herkennen in het kritische artikel.

Naaste medewerkers van Trump zeggen dat de president heeft laten zien dat het welzijn van militairen wel degelijk belangrijk voor hem is. De woordvoerster van het Witte Huis noemde het artikel van The Atlantic bovendien "propaganda" waarin "vier laffe anonieme bronnen die waarschijnlijk niet eens bestaan" worden opgevoerd. Ook Trump houdt vol dat het bericht niet klopt. "Het is een hoax", reageerde hij. "Net als Rusland, Rusland, Rusland."

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

2 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

2 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

4 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

6 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

6 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

7 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

9 uur geleden