Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis geeft uitstel voor publicatie documenten moord Kennedy

Witte Huis geeft uitstel voor publicatie documenten moord Kennedy

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft besloten geheime documenten over de moord op John F. Kennedy in 1963 niet al eind dit jaar vrij te geven, maar pas in december 2022. Volgens het Witte Huis is meer tijd nodig om te bepalen of de documenten openbaar mogen worden.

Bidens voorganger Donald Trump gaf in 2018 2800 geheime documenten over de moord vrij. Op aandringen van de veiligheidsdiensten bleef echter een deel geheim, naar verluidt tegen Trumps zin. Deze stukken moesten opnieuw beoordeeld worden, waarna ze eventueel op 15 december van dit jaar alsnog zouden worden gepubliceerd. Door de coronapandemie heeft dit proces echter vertraging opgelopen. Biden heeft het staatsarchief en de veiligheidsdiensten daarom nu tot 15 december 2022 gegeven om het werk af te maken. Stukken die al wel beoordeeld zijn, worden als gepland op 15 december van dit jaar vrijgegeven.

De Amerikaanse wet bepaalt dat alle stukken over de moord op Kennedy openbaar moeten worden. Veiligheidsdiensten moeten daarom de informatie die ze geheim willen houden tot het absolute minimum beperken, zo staat in een memorandum dat het Witte Huis vrijdag publiceerde. Alleen als de nationale veiligheid, de internationale betrekkingen of lopende inlichtingen- of politieonderzoeken in het geding zijn, mag informatie geheim worden gehouden, aldus het Witte Huis.

De moord op de 46-jarige president is volgens het Witte Huis een 'diepe nationale tragedie' die de gemoederen nog altijd bezighoudt. Sinds de jaren negentig zijn meer dan 250.000 documenten over de moord vrijgegeven, zo'n 90 procent van het totaal. Het Witte Huis wil dat het nationale archief nog dit jaar komt met een plan om al dit materiaal ook online toegankelijk te maken.

Meer uit Buitenland

Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

16 minuten geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

1 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

1 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

2 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

4 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

5 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

7 uur geleden