
Witte Huis erkent fouten bij terugtrekking uit Afghanistan
WASHINGTON (ANP) - De regering-Biden erkent dat de Amerikaanse inlichtingendiensten veel steken hebben laten vallen rond de terugtrekking uit Afghanistan in de zomer van 2021. Zo was de snelle machtsovername van de Taliban niet voorspeld, schrijft het Witte Huis in samenvatting van een rapport dat naar het parlement is gestuurd.
De schuld wordt vooral gelegd bij oud-president Donald Trump, die de terugtrekking in 2020 met de Taliban overeenkwam, maar daar geen uitgewerkt plan voor zou hebben laten maken. Zijn opvolger Biden, die voor hij begin 2021 president werd zich sterk voor terugtrekking had uitgesproken, zegt er lessen uit te hebben getrokken.
Het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten vertrokken in augustus 2021 na twintig jaar militaire aanwezigheid op een chaotische manier uit de hoofdstad Kabul, waarop de Taliban het vacuüm razendsnel vulden. De aftocht werd door critici als een nederlaag beschreven.
Zelfmoordaanslag
"Het is duidelijk dat we het niet goed hebben gedaan" op het gebied van inlichtingen, zei de veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis. De inlichtingendiensten hadden de kracht van de Taliban en de zwakte van en corruptie binnen het Afghaanse leger verkeerd ingeschat. Maar het vertrek blijft een goed besluit, aldus de zegsman, anders hadden er weer veel meer militairen moeten worden gestuurd.
Door een zelfmoordaanslag op 26 augustus 2021 op de luchthaven van Kabul, waar de Amerikanen bezig waren met een enorme militaire luchtbrug om in enkele dagen tijd meer dan 120.000 mensen het land uit te krijgen, kwamen dertien Amerikaanse militairen en 170 Afghanen om.
Meer uit Buitenland
ATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.
22 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.
25 minuten geledenHAMBURG (ANP/AFP) - De verdachte van een aanval vorige week in een hogesnelheidstrein in Duitsland is naar een psychiatrische kliniek gebracht. De 20-jarige Syriër wordt ervan beschuldigd passagiers te hebben aangevallen met een bijl en hamer. Er vielen vier gewonden.
32 minuten geledenKYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïne heeft twee Chinese burgers opgepakt op verdenking van spionage. Ze probeerden volgens de autoriteiten informatie te bemachtigen over kruisraketten van het type Neptune.
53 minuten geledenVILNIUS (ANP/RTR) - Litouwen en Finland willen tegen mensen gerichte landmijnen gaan maken om zich tegen Rusland te beschermen. De productie kan beginnen zodra de beide NAVO-landen de opzegging van het verdrag hebben afgerond dat de mijnen verbiedt, zeggen bestuurders en andere betrokkenen.
57 minuten geledenROME (ANP) - Paus Leo heeft het Vaticaan opnieuw aangeboden als locatie voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Volgens Kyiv zijn woensdag acht burgers gedood door Russische droneaanvallen en luchtbombardementen. De slachtoffers vielen in de regio Donetsk, in het oosten van het land.
2 uur geleden