Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis boos over recordwinst voor olieconcern ExxonMobil

Witte Huis boos over recordwinst voor olieconcern ExxonMobil

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis is boos over de recordwinst die het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil over 2022 heeft geboekt. Volgens de regering van president Joe Biden vullen oliebedrijven de zakken, terwijl Amerikanen aan de pomp veel meer moeten betalen voor brandstof.

Eerder op de dag maakte ExxonMobil, het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten, bekend dat er over 2022 een recordwinst van bijna 56 miljard dollar (52 miljard euro) is behaald, vooral dankzij de hoge olieprijzen door de oorlog in Oekraïne. "Het laatste cijferbericht maakt duidelijk dat oliebedrijven alles hebben wat ze nodig hebben inclusief recordwinsten en duizenden goedgekeurde maar ongebruikte vergunningen om de productie op te voeren. Ze kiezen er echter voor om die winsten in de zakken van topbestuurders en aandeelhouders te stoppen", aldus een verklaring van het Witte Huis.

Biden heeft al vaker zijn ongenoegen uitgesproken over de "woekerwinsten" die oliemaatschappijen zouden boeken door Oekraïne. Volgens Biden profiteren zij van de oorlog en doen ze veel te weinig om de brandstofprijzen te verlagen. Hij heeft oliemaatschappijen, waaronder ook Shell, herhaaldelijk opgeroepen om de prijzen aan de benzinepomp te verlagen in plaats van de hoge winsten terug te geven aan aandeelhouders.

Ook stelt het Witte Huis dat Republikeinen in het Congres oliebedrijven in bescherming nemen en telkens excuses verzinnen om zo te voorkomen dat de bedrijven verantwoording hoeven af te leggen voor de recordwinsten.

Meer uit Financieel

Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

39 minuten geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

39 minuten geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

5 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

5 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

7 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

8 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

9 uur geleden