Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis: Biden toont in Polen zijn toewijding aan NAVO

Witte Huis: Biden toont in Polen zijn toewijding aan NAVO

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag Amerikaanse troepen bezocht die zijn gestationeerd in Polen, niet ver van de grens met Oekraïne. Het bezoek was onderdeel van zijn tweedaags bezoek aan Polen. Het Witte Huis liet weten dat het bezoek symbool staat voor de toewijding van de VS om de andere NAVO-landen te beschermen, een verplichting die Biden herhaaldelijk als "heilig" heeft omschreven.

Biden bezocht militairen van de 82nd US Airborne Division, de laatste Amerikaanse divisie die afgelopen zomer Afghanistan verliet en die nu deel uitmaakt van de NAVO-strijdkrachten in Oost-Europa. De Amerikaanse strijdkrachten hebben sinds de Russische invasie van Oekraïne hun aanwezigheid in Oost-Europa opgevoerd en hebben inmiddels 10.500 manschappen in Polen gestationeerd. "Jullie bevinden je middenin een strijd tussen democratieën en autocraten", zei Biden tegen de militairen. "Wat jullie doen is belangrijk, echt belangrijk."

Later zal Biden samen met zijn Poolse collega Andrzej Duda een vergadering bijwonen over de humanitaire situatie in Oekraïne en de regio, aldus het Witte Huis. Zaterdag voert Biden in Warschau besprekingen met Poolse leiders en bezoekt hij een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Hij zal zijn bezoek later die dag afronden met een toespraak die volgens het Witte Huis "belangrijk en betekenisvol" zal zijn.

Meer uit Buitenland

Fors minder aanvallen op bases VS in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - De aanhoudende aanvallen op Amerikaanse bases in Syrië en Irak zijn vrijwel gestopt. Iran heeft pro-Iraanse milities in die landen gevraagd verdere escalatie te voorkomen, bericht The New York Times. De krant sprak met anonieme bronnen uit de VS en Iran.

37 minuten geleden
Bron: voorstel staakt-het-vuren Gaza gaat uit van 40 dagen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Palestijnse beweging Hamas heeft een ontwerpvoorstel ontvangen voor een staakt-het-vuren met Israël, stelt een bron van persbureau Reuters. Het conceptvoorstel gaat uit van een aanvankelijke periode van veertig dagen waarin alle militaire operaties tijdelijk worden gestopt.

1 uur geleden
Media: Israëlische soldaten doden drie Palestijnen op Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Drie Palestijnen zijn dinsdag in de vroege ochtend gedood door Israëlische soldaten tijdens gevechten op de bezette Westelijke Jordaanoever, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Ook raakten volgens de krant The Jerusalem Post drie Palestijnen gewond.

2 uur geleden
Biden heeft 'hoop' dat staakt-het-vuren in Gaza over week start

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft "hoop" dat volgende week maandag, op 4 maart, een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van start kan gaan. Op bezoek in New York zei hij maandag dat zijn nationale veiligheidsadviseur hem heeft verzekerd dat "we dichtbij zijn", maar "nog niet klaar".

5 uur geleden
Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

9 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

11 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

12 uur geleden