Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis bereid stimuleringspakket te verlagen tot 1700 miljard

Witte Huis bereid stimuleringspakket te verlagen tot 1700 miljard

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden is bereid om zijn voorstellen voor omvangrijke investeringen in infrastructuur af te zwakken. In plaats van de voorgestelde 2250 miljard dollar, zou hij het stimuleringspakket willen verlagen tot 1700 miljard dollar om zo Republikeinen mee te krijgen.

Republikeinen vinden de uitgaven voor onder andere bruggen, spoorlijnen, verduurzaming en elektrisch autorijden veel te hoog. De door het Witte Huis aangekondigde concessie heeft daar niets aan veranderd, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Eerder deden Republikeinen een tegenvoorstel waarbij de investeringen in infrastructuur beperkt blijven tot 568 miljard dollar.

Biden heeft altijd volgehouden dat hij van zowel zijn eigen Democratische partij als van Republikeinen steun wil voor het programma. De Democraten hebben in het Huis van Afgevaardigden slechts een krappe meerderheid en in de Senaat zijn de honderd zetels gelijk verdeeld, wat de bewegingsruimte voor de president beperkt.

Cruciaal

De Republikeinse senator Shelley Moore Capito, die het Republikeinse tegenvoorstel leidt, zei dat de kans op een akkoord nog altijd groter dan 50 procent is. De komende twee weken zijn volgens haar cruciaal, maar het kan nog maanden duren voordat er een definitieve overeenkomst is.

Biden maakte eerder dit jaar bekend met de enorme investeringen het economisch herstel aan te willen jagen na de coronacrisis. De plannen zouden veel nieuwe banen opleveren. De uitgaven moeten bovendien gepaard gaan met wetswijzigingen die het werknemers gemakkelijker maakt zich te organiseren in vakbonden om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

In het nieuwe voorstel verlaagt de regering de bedragen die opgaan aan nieuwe breedbandverbindingen, wegen, bruggen en andere grote projecten. Het Witte Huis belooft daarnaast geen belastingverhogingen door te voeren voor mensen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen. Biden wil de investeringen bekostigen door hogere belastingen te heffen bij grote bedrijven en rijke Amerikanen.

Meer uit Financieel

Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

14 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

40 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

2 uur geleden