Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte dolfijn die in de Seine zwom is uit het water gehaald

Witte dolfijn die in de Seine zwom is uit het water gehaald

PARIJS (ANP/AFP) - De witte dolfijn, of beloega, die zich al enkele dagen in een sluis in de Franse rivier de Seine bevindt, is in de nacht van dinsdag op woensdag uit het water gehaald. Daarmee is de eerste fase van de uitzonderlijke reddingsactie achter de rug.

Na een zes uur durende reddingsoperatie waarbij zo'n tachtig mensen waren betrokken, werd het zoogdier van ongeveer 800 kilo in een soort hangmat gevangen en naar een voertuig gehesen. Daar werd de dolfijn onmiddellijk verzorgd door een team van dierenartsen. De gezondheidstoestand van het vermagerde zoogdier werd eerder al als "alarmerend" beschreven en een goede afloop van de operatie is dan ook niet vanzelfsprekend. De reddingsactie kan voor stress zorgen bij het dier en die kan het fataal worden.

De witte dolfijn werd vorige week dinsdag voor het eerst gespot. Donderdag bevond het dier zich in de buurt van Vernon, op meer dan 100 kilometer van de kust, waar hulpverleners het gedurende enkele uren konden waarnemen voordat de beloega uit het oog werd verloren. Sinds vrijdag zit de beloega vast bij een sluis in Saint-Pierre-La-Garenne.

Normaal komen dergelijke walvisachtigen voor in koude wateren, maar soms verschijnen ze zuidelijker. Witte dolfijnen kunnen tot 5 meter lang worden.

Meer uit Buitenland

Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

11 minuten geleden
Kremlin zegt Iran opgeroepen te hebben zich te beheersen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi opgeroepen om zich te beheersen. De twee leiders hebben met elkaar gebeld. Raisi zou daarbij gezegd hebben dat Iran niet van plan is het conflict verder op te stoken.

2 uur geleden
VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

GENÈVE (ANP/RTR) - Israël gaat door met de "onwettige" beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties. Israël en de Verenigde Staten beweren dat de omvang van de goederenstroom is toegenomen, maar volgens VN-agentschappen is dit niet voldoende.

3 uur geleden
Oorlogskabinet Israël weer bijeen om aanpak Iran te bespreken

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt dinsdag bijeen. Er wordt dan opnieuw overlegd over hoe gereageerd moet worden op de grote Iraanse drone- en raketaanval van afgelopen weekend, zegt een ingewijde tegen Reuters.

4 uur geleden
Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

4 uur geleden
Zelensky: grote energiecentrale verwoest door tekort aan raketten

KYIV (ANP) - Oekraïne stond machteloos bij een Russische aanval op een belangrijke energiecentrale door een tekort aan luchtafweerraketten. Dat zegt president Volodymyr Zelensky in een interview met een Amerikaanse zender PBS.

5 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

6 uur geleden