Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Russisch oppositielid Kovalkova naar Warschau uitgeweken

Wit-Russisch oppositielid Kovalkova naar Warschau uitgeweken

WARSCHAU (ANP) - De Wit-Russische oppositieactivist Olga Kovalkova is zaterdag aangekomen in de Poolse hoofdstad Warschau. Zij zegt dat ze door het Loekasjenko-regime in Wit-Rusland is gedwongen om het land te verlaten.

Kovalkova, een prominent lid van de coördinatieraad van de oppositie, werd op 25 augustus veroordeeld tot tien dagen cel. Volgens haar hebben de autoriteiten haar te verstaan gegeven dat er meer arrestaties wachten als zij niet weg zou gaan uit Wit-Rusland.

"Vertegenwoordigers van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen naar me toe en zeiden dat ik lange tijd zou worden vastgezet als ik niet zou weggaan. Ze zeiden dat ik oneindig vaak opnieuw gearresteerd zou worden", aldus Kovalkova tijdens een persconferentie in Warschau.

Grensovergang

"Ze kwamen naar het detentiecentrum waar ik in isolatie zat, gaven me een pet, een masker en namen me mee uit de gevangenis. Ik lag op de achterbank, zodat ik niets kon zien." Kovalkova vertelde dat ze daarna is meegenomen naar een grensovergang, vanwaar ze naar de Poolse hoofdstad is gereisd.

Op dezelfde dag dat Kovalkova in Polen aankwam maakten de autoriteiten daar bekend dat oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die in Litouwen in ballingschap verblijft, woensdag de Poolse premier Mateusz Morawiecki ontmoet.

Massale protesten

Wit-Rusland is sinds begin augustus in de greep van massale protesten. President Aleksandr Loekajsenko, die de voormalige Sovjet-Republiek al 26 jaar op autoritaire wijze bestuurt, claimt dat hij de presidentsverkiezingen die toen werden gehouden, met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat die uitslag het resultaat van verkiezingsfraude is.

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben honderden gevallen van marteling en mishandeling van Wit-Russische demonstranten door de politie gemeld. "Al deze activiteiten zullen me niet tegenhouden", aldus een vastberaden Kovalkova. "Ik zal doorgaan met politiek bedrijven en ik ben van plan om naar Wit-Rusland terug te gaan om mijn activiteiten voort te zetten."

Meer uit Buitenland

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

BERLIJN (ANP) - Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

1 uur geleden
Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

LEIPZIG (ANP/DPA) - Op "Tag X", een extreemlinkse protestdag, is het in de Duitse stad Leipzig tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie, die in groten getale was uitgerukt. De politie sprak van "grote rellen", waarbij vuurwerk en stenen naar de politie werden gegooid. Voor "Tag X" zijn in linkse kringen door heel Duitsland mensen opgeroepen mee te doen, mogelijk duizenden zijn naar Leipzig gekomen. De aanleiding is de veroordeling van de links-extremistische Lina E. en drie anderen. Zij werden woensdag veroordeeld voor aanslagen op vermeende of daadwerkelijke neonazi's, waarbij meerdere gewonden vielen.

2 uur geleden
Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

2 uur geleden
Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

9 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

9 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

11 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

13 uur geleden