Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Rusland sluit grenzen vanwege pandemie

Wit-Rusland sluit grenzen vanwege pandemie

MINSK (ANP/RTR) - Wit-Rusland gaat op slot vanwege de coronacrisis. De regering maakte bekend dat de landsgrenzen later deze maand worden gesloten voor Wit-Russische burgers. Een nieuwsmedium van de oppositie vergeleek die crisismaatregel met een beruchte barrière uit de Sovjettijd: het IJzeren Gordijn.

In het woensdagavond gepubliceerde decreet staat dat de maatregelen na tien dagen van kracht worden. Inwoners van het Oost-Europese land hebben dan een geldige reden nodig om het land te verlaten. Buitenlandse bezoekers worden niet tegenhouden als ze naar Wit-Rusland reizen, maar moeten dan wel tien dagen in quarantaine.

Het oppositiegezinde medium Nexta Live, dat via sociale media berichten publiceert, schrijft dat sprake is van "een nieuw IJzeren Gordijn". Op sociale media wordt gespeculeerd over waarom de regering nu besluit tot zo'n grenssluiting. "De echte reden is dat te veel mensen willen vluchten voor dit onderdrukkende regime", speculeert een Twitteraar.

Al maanden onrustig

Het is al maanden onrustig in Wit-Rusland, dat soms 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. President Loekasjenko is ruim een kwart eeuw aan de macht en wil nog niet van wijken weten. Boze burgers gaan sinds augustus massaal de straat op omdat ze denken dat verkiezingsfraude is gepleegd om de 66-jarige leider in het zadel te houden.

Wit-Rusland heeft ook te maken met een braindrain. Buurlanden lokken mensen en bedrijven weg met belastingvoordelen en snelle migratieprocedures. De Wit-Russische premier Roman Golovtsjenko stelde onlangs maatregelen in het vooruitzicht om een uittocht van jongeren te voorkomen.

Meer uit Buitenland

Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

50 minuten geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

3 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

4 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

5 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

5 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

6 uur geleden
VS droppen voor het eerst via lucht hulpgoederen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben voor het eerst via de lucht hulpgoederen gedropt in Gaza. Daarvoor zijn drie transportvliegtuigen ingezet van het type C-130, zeggen Amerikaanse functionarissen.

7 uur geleden