Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Rusland maakt zich op voor nieuwe massaprotesten

Wit-Rusland maakt zich op voor nieuwe massaprotesten

MINSK (ANP/DPA) - Na de arrestatie van oppositie-activiste Maria Kolesnikova heeft de democratiebeweging in Wit-Rusland voor zondag opgeroepen tot nieuwe landelijke massaprotesten tegen president Aleksandr Loekasjenko. In de hoofdstad Minsk vindt dan een "Mars van de Helden" plaats, die ook aan Kolesnikova is gewijd.

De 38-jarige had haar paspoort verscheurd na haar brute ontvoering deze week en voorkwam zo uitzetting naar buurland Oekraïne. Ze zit nu in hechtenis op beschuldiging van een poging tot een machtsgreep.

Kolesnikova beschuldigt de geheime dienst KGB en de politie van gewelddadig gedrag. Ze heeft ook een aanklacht ingediend wegens doodsbedreiging en ontvoering.

Dagelijks acties

De initiatiefnemers van de protestoproep benadrukten dat er veel helden in de democratiebeweging zijn die met de mars geëerd zouden worden. Het verzet tegen Loekasjenko, die wordt omschreven als de laatste dictator van Europa, is sinds de presidentsverkiezingen meer dan een maand geleden ongebroken gebleven.

Ondanks het verbod op demonstraties, honderden arrestaties en grootschalig geweld door gemaskerde mannen in uniform, gaan mensen elke dag de straat op voor acties. De demonstraties op zondag waren verreweg de grootste in de geschiedenis van het land. Alleen al in de hoofdstad Mink kwamen honderdduizenden bijeen.

De democratiebeweging beschouwt Svetlana Tichanovskaja, die vrijdag 38 jaar werd, als de rechtmatige winnaar van de verkiezingen van 9 augustus. De burgerrechtenactivist is onder druk van de autoriteiten naar buurland Litouwen gevlucht. In een nieuwe videoclip riep ze haar landgenoten op om de strijd voor vrijheid niet op te geven.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

3 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden