Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wit-Rusland gelooft uitleg Kremlin over huursoldaten niet

Wit-Rusland gelooft uitleg Kremlin over huursoldaten niet

MINSK (ANP/DPA) - De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko gelooft de uitleg van het Kremlin over de 33 in Minsk opgepakte Russische huursoldaten niet. Wit-Rusland zegt dat de huurlingen Wit-Rusland willen destabiliseren. Volgens het Kremlin waren de 33 mannen op doorreis richting Turkije.

"Het is duidelijk dat deze groep een ander doel had", aldus Loekasjenko tegen het Wit-Russische staatsmedium Belta zaterdag. "Er was helemaal geen sprake van een doorreis naar Istanbul. Dit is voor zover ik weet de eerste groep van 180 tot 200 huurlingen die naar Wit-Rusland is gestuurd."

Loekasjenko zei eerder al dat hij Rusland ervan verdenkt de huurlingen in te zetten om het land te destabiliseren, een week voor de presidentsverkiezingen. De zittende president gaat op voor zijn zesde termijn.

De mannen die woensdag zijn opgepakt zouden onderdeel uitmaken van de paramilitaire organisatie Wagner, zegt Wit-Rusland. Volgens waarnemers zou het oppakken van de huurlingen ook een vooropgezet plan van Loekasjenko kunnen zijn, om zijn herverkiezing veilig te stellen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wink-wink 2 dagen geleden
Er is een wildgroei van allerlei paramilitaire groeperingen in zowel Rusland als de voormalige Oostbloklanden. Zij opereren op eigen houtje om de belangen van hun 'geheime' opdrachtgever te behartigen. In veel Afrikaanse landen (Mozambique, Zuid-Soedan e.d.) maken 'huurlingen' korte metten met tegenstanders en opstandelingen van een bepaald regime. Dit is oud nieuws in een nieuw jasje.

Meer uit Buitenland

Instagrampagina voor vermiste mensen na explosies Beiroet

BEIROET (ANP) - Op Instagram is een pagina geopend waarop foto's kunnen worden gezet van mensen die zijn vermist na de verwoestende explosies in Beiroet. Daar staan inmiddels zo'n honderd foto's op.

34 minuten geleden
Frankrijk stuurt vliegtuigen met noodhulp naar Libanon

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk stuurt twee legervliegtuigen met noodhulp naar Libanon. Die vervoeren tientallen hulpverleners en tonnen aan materiaal voor de behandeling van gewonden, meldt de Franse regering. Die wil ook zo snel mogelijk een groep artsen naar Beiroet sturen om plaatselijke zorgverleners te ondersteunen.

35 minuten geleden
Doden en miljoenen huizen zonder stroom in VS door zware storm

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De zware storm Isaias heeft in het oosten van de Verenigde Staten het leven gekost aan zeker vier mensen. Bij ruim 2,8 miljoen huishoudens en bedrijven viel volgens elektriciteitsbedrijven de stroom uit.

48 minuten geleden
Meer dan 100 doden na explosies Beiroet

BEIROET (ANP/DPA/AFP) - Het dodental door de zware explosies in Beiroet is de 100 voorbij. Ook raakten meer dan 4000 mensen gewond, meldt het Rode Kruis in Libanon. Er wordt nog gezocht naar slachtoffers die onder het puin liggen.

1 uur geleden
Wereldwijd dodental door coronavirus nu hoger dan 700.000

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus is de 700.000 voorbij. Er sterft gemiddeld iedere 15 seconden iemand aan Covid-19, becijferde persbureau Reuters. De Verenigde Staten, Braziliƫ en Mexico hebben het hoogste aantal sterfgevallen gemeld.

1 uur geleden
Ongeveer 2700 personen in veiligheid bij bosbrand Zuid-Frankrijk

MARSEILLE (ANP/AFP) - De Franse autoriteiten hebben ongeveer 2700 personen in veiligheid gebracht in verband met een felle bosbrand ten westen van de Zuid-Franse havenstad Marseille. Zeker drie campings moesten geƫvacueerd worden. Of er onder de toeristen Nederlanders zijn, is nog niet bekend.

2 uur geleden
Trump-getrouwe delft onderspit bij voorverkiezing Kansas

WASHINGTON (ANP/RTR) - De omstreden Republikeinse politicus Kris Kobach, een uitgesproken bondgenoot van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de Republikeinse voorverkiezing in de staat Kansas verloren. Lid van het Huis van Afgevaardigden Roger Marshall won de verkiezing en wordt de Republikeinse kandidaat voor een Senaatszetel namens de staat.

3 uur geleden