Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wisselende reacties op versoepelingsregel eindexamen

Wisselende reacties op versoepelingsregel eindexamen

UTRECHT (ANP) - Er wordt wisselend gereageerd op het nieuws van Onderwijsminister Dennis Wiersma dat eindexamenleerlingen dit jaar toch een cijfer van de eindexamens mogen wegstrepen. De invoering van de zogenoemde 'duimregeling' zorgt voor een "meer dan verheugd" scholierenvertegenwoordiging LAKS, maar vanuit de scholen in het voorgezet onderwijs wordt terughoudender gereageerd.

Met de regeling kan een leerling een vak wegstrepen als het door een onvoldoende zou zakken, met uitzondering van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hoewel dit niet wordt aangemoedigd, moet het net als een jaar eerder ruimte bieden om toch te slagen na opnieuw een moeilijk schooljaar met onder meer geregeld lesuitval door corona.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zegt "ontzettend blij" te zijn met de regeling en voorzitter Iben Maas noemt het "een grote opluchting voor velen". Volgens Maas werkt de maatregel drukverlagend en helpt het leerlingen hun examen in te gaan "met een gevoel van zekerheid en een zorg minder, precies waar op dit moment zo veel behoefte aan is".

VO-raad

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, heeft begrip voor het invoeren van de regeling. "Zeker gezien de oplopende lesuitval na de kerstvakantie kan ik mij voorstellen dat opnieuw gekeken wordt naar de maatregelen", aldus een woordvoerder. Maar de raad is ook kritisch. De duimregeling kan zorgen dat leerlingen "calculerend" de eindexamens ingaan en alvast uitstippelen welke onvoldoende weggestreept kan worden. Van een andere optie, het verlagen van de norm, is de raad ook geen voorstander. "Want we willen wel dat de leerlingen die eindexamen doen een diploma op niveau krijgen, anders krijgen ze daar later last van."

De VO-raad pleit wel nog voor een andere wijziging en wil dat de centrale praktijkexamens op het vmbo dit jaar niet doorgaan. "De leerlingen die praktijkvakken in bijvoorbeeld houtbewerken of tot automonteur volgen, zijn ook weinig op school geweest, net als de andere leerlingen. Frans kan je thuis nog wel leren als je in quarantaine zit en niet heel ziek bent, natuurlijk minder goed dan normaal. Maar het oefenen voor praktijkvakken was veel moeilijker, waardoor de achterstand groter is dan bij andere vakken."

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de regelingen op scholen. De VO-raad zal dan een brief met wensen en aanbevelingen aanbieden.

Meer uit Binnenland

Gedeputeerde bezorgd over dreigend conflict Twentse buschauffeurs

ZWOLLE (ANP) - Vervoerder Arriva dreigt in een arbeidsconflict te geraken met buschauffeurs in de regio Twente. De Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit, GroenLinks) noemt de situatie "zorgelijk". Vakbond FNV stuurde eerder deze week een brandbrief over de kwestie naar de provincie.

16 minuten geleden
Meteorologische winter begint vrijdag met vrieskou

HOUTEN (ANP) - Vrijdag start de meteorologische winter met ijzige temperaturen van -1 tot -7 graden 's nachts en in de vroege ochtend. In het oosten van het land is er kans op een lokale ijsdag als de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft, meldt Weeronline.

1 uur geleden
Geen grote problemen in ochtendspits door gladheid

DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden door de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Hoewel er wel wat meer file staat dan gebruikelijk, is het altijd drukker als er neerslag valt. De grotere drukte valt niet toe te schrijven aan gladheid, zegt een woordvoerder van de ANWB. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen.

3 uur geleden
Code geel in groot deel van het land om gladheid op de weg

DE BILT (ANP) - Het kan woensdagochtend plaatselijk glad zijn door winterse buien, met hagel en (natte) sneeuw. Lokaal kan zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 centimeter. Het KNMI heeft code geel uitgebreid naar meer provincies. Alleen Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland blijven 'groen'.

3 uur geleden
Dierenorganisatie: nog veel illegale advertenties voor puppy's

AMSTERDAM (ANP) - Er is nog altijd veel mis met onlineadvertenties voor puppy's, concludeert de internationale dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS na een steekproef op onder meer Nederlandse advertentiesites. Volgens de stichting worden veel jonge honden illegaal geïmporteerd uit met name Oost-Europa, om vervolgens op bijvoorbeeld Marktplaats of Puppyplaats te koop te worden aangeboden.

3 uur geleden
Plasterk moet valse start verkenning weer goedmaken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk moet proberen vanaf deze woensdag de opgelopen vertraging in het verkenningsproces weer goed te maken. Zelf sprak de voormalig PvdA-minister al zijn hoop uit volgende week met een verslag te komen, waarna de Tweede Kamer erover kan debatteren. Plasterk praat woensdag met de leiders van de vier grootste partijen.

5 uur geleden
Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

8 uur geleden