Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wisselende reacties op versoepelingsregel eindexamen

Wisselende reacties op versoepelingsregel eindexamen

UTRECHT (ANP) - Er wordt wisselend gereageerd op het nieuws van Onderwijsminister Dennis Wiersma dat eindexamenleerlingen dit jaar toch een cijfer van de eindexamens mogen wegstrepen. De invoering van de zogenoemde 'duimregeling' zorgt voor een "meer dan verheugd" scholierenvertegenwoordiging LAKS, maar vanuit de scholen in het voorgezet onderwijs wordt terughoudender gereageerd.

Met de regeling kan een leerling een vak wegstrepen als het door een onvoldoende zou zakken, met uitzondering van de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hoewel dit niet wordt aangemoedigd, moet het net als een jaar eerder ruimte bieden om toch te slagen na opnieuw een moeilijk schooljaar met onder meer geregeld lesuitval door corona.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zegt "ontzettend blij" te zijn met de regeling en voorzitter Iben Maas noemt het "een grote opluchting voor velen". Volgens Maas werkt de maatregel drukverlagend en helpt het leerlingen hun examen in te gaan "met een gevoel van zekerheid en een zorg minder, precies waar op dit moment zo veel behoefte aan is".

VO-raad

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, heeft begrip voor het invoeren van de regeling. "Zeker gezien de oplopende lesuitval na de kerstvakantie kan ik mij voorstellen dat opnieuw gekeken wordt naar de maatregelen", aldus een woordvoerder. Maar de raad is ook kritisch. De duimregeling kan zorgen dat leerlingen "calculerend" de eindexamens ingaan en alvast uitstippelen welke onvoldoende weggestreept kan worden. Van een andere optie, het verlagen van de norm, is de raad ook geen voorstander. "Want we willen wel dat de leerlingen die eindexamen doen een diploma op niveau krijgen, anders krijgen ze daar later last van."

De VO-raad pleit wel nog voor een andere wijziging en wil dat de centrale praktijkexamens op het vmbo dit jaar niet doorgaan. "De leerlingen die praktijkvakken in bijvoorbeeld houtbewerken of tot automonteur volgen, zijn ook weinig op school geweest, net als de andere leerlingen. Frans kan je thuis nog wel leren als je in quarantaine zit en niet heel ziek bent, natuurlijk minder goed dan normaal. Maar het oefenen voor praktijkvakken was veel moeilijker, waardoor de achterstand groter is dan bij andere vakken."

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de regelingen op scholen. De VO-raad zal dan een brief met wensen en aanbevelingen aanbieden.

Meer uit Binnenland

Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

11 minuten geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

16 minuten geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

3 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden