Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wisselende reacties op eerdere sluiting winkels Rotterdam

Wisselende reacties op eerdere sluiting winkels Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De beslissing van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om winkels in het centrum van de stad vrijdag, een dag voor Sinterklaas, en volgende week vrijdag om 18.00 uur te sluiten, zorgt voor wisselende reacties. Vakbond FNV is blij. Winkeliersorganisatie INretail zet vraagtekens bij de stap die wordt gezet, ook omdat er geen duidelijkheid is over eventuele compensatie.

Met de sluiting wil Aboutaleb grote drukte in coronatijd voorkomen zoals die afgelopen vrijdag op Black Friday te zien was. De maatregel moet mensen aansporen om op een eerder tijdstip op de dag hun inkopen te doen. Op Black Friday moesten de winkels ook al eerder dicht vanwege de drukte.

Volgens de winkeliersvereniging INretail zouden de winkels juist langer open moeten zijn, om de drukte beter te kunnen spreiden. Verder wijst de winkeliersorganisatie erop dat het een Rotterdams probleem lijkt te zijn, omdat elders geen ingrepen werden gedaan.

Normale winkeltijden

FNV noemt het "heel goed" dat Aboutaleb deze maatregel neemt. De vakbond pleit al langer voor "normale winkeltijden" rond de feestdagen. "De veiligheid van winkelmedewerkers mag niet in het geding komen door grote drukte. De excessieve koopfestijnen zoals BlackFriday en Tweede Kerstdag kunnen we dit jaar beter overslaan", zo klinkt het. FNV deed eerder deze week een oproep aan het Veiligheidsberaad en noemt het goed dat hieraan gehoor gegeven wordt.

INretail stelt dat gemeenten, voor zover bekend, nog geen compensatieregelingen hebben getroffen voor dit soort gevallen, anders dan de landelijke coronaregelingen. Aboutaleb zou volgens INretail eerder wel al opgeroepen hebben tot compensatie van gedupeerde ondernemers. De winkeliersorganisatie schuift dinsdag ook aan bij overleg met de gemeente over de situatie in Rotterdam en hoe te handelen in aanloop naar de feestdagen.

INretail noemde de ingrepen die nodig waren op Black Friday eerder verschrikkelijk jammer, maar ook begrijpelijk. De vereniging stelde dat de ondernemers en gemeenten er alles aan doen om de winkelstromen in de feestdagenperiode te spreiden.

Meer uit Binnenland

Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

48 minuten geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

1 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

2 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

3 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

3 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

4 uur geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

4 uur geleden