Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wisselend slot Europese beurzen door onzekerheid brexit

Wisselend slot Europese beurzen door onzekerheid brexit

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met wisselende resultaten de dag uitgegaan. Beleggers leken de onzekerheid over een brexitdeal lang van zich afgeschud te hebben, maar aan het einde van de dag drukte die toch weer op het sentiment. Ook lieten handelaren zich beïnvloeden door de negatieve stemming op de Amerikaanse beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 won 0,5 procent tot 619,72 punten. De MidKap leverde 0,6 procent in en kwam op een stand van 909,03 punten uit. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,5 procent, Parijs daalde 0,3 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway de koploper met een plus van 7,7 procent. Het bedrijf profiteerde van positieve berichten rond de beursgang van de Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,3 procent.

In de MidKap was Signify een van de grootste dalers na de bekendmaking van de strategie voor de komende jaren. Het verlichtingsbedrijf wil de winstgevendheid vergroten en ook verder groeien. Dit jaar verwacht Signify dat de omzet zal krimpen en die prognose viel analisten van ING tegen.

Slecht nieuws voor chipmaker ASML

Chipmachinemaker ASML leverde 0,4 procent in na tegenvallend nieuws van STMicroelectronics. De Europese chipmaker kelderde haast 12 procent in Parijs nadat het bedrijf liet weten zijn omzetdoel van 12 miljard dollar per jaar uit te stellen tot 2023.

Op de lokale markt klom JDE Peet's 0,3 procent. Het koffie- en theeconcern promoveert op 21 december naar de MidKap. Het bedrijf achter Douwe Egberts neemt de plek in van bouwbedrijf BAM (min 3,9 procent), dat naar de index voor kleinere beursfondsen degradeert.

UBS klom 0,1 procent in Z├╝rich. De Zwitserse bank liet weten kennis te hebben genomen van het feit dat oud-topman Ralph Hamers van ING strafrechtelijk wordt vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank. Hamers is inmiddels topman van UBS.

BioNTech daalde 1,6 procent in Frankfurt na berichten dat het coronavaccin dat het bedrijf samen met Pfizer ontwikkelde tot allergische reacties zou kunnen leiden. Het vaccin werd daarnaast goedgekeurd voor gebruik in Canada.

De euro was 1,2075 dollar waard, tegenover 1,2110 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,51 dollar. Brentolie kostte een fractie meer, 48,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

4 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

5 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

6 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

10 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

11 uur geleden