Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wisselend beeld beurzen Azië in afwachting banencijfer VS

Wisselend beeld beurzen Azië in afwachting banencijfer VS

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten vrijdag een wisselend beeld zien. Beleggers waren vooral in afwachting van het belangrijke banenrapport dat later op de dag wordt gepubliceerd door de Amerikaanse overheid. Dat rapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten.

Een sterke banengroei in de VS geeft de Fed meer ruimte om verder te gaan met het agressief verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Mogelijk gaat de Fed later deze maand de rente opnieuw verhogen met driekwart procentpunt. Op de beurzen is er de afgelopen dagen vrees geweest dat sterke renteverhogingen door de Fed en andere centrale banken zullen leiden tot een economische recessie.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio noteerde licht lager op 27.631,05 punten. De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 0,6 procent in het rood. De hoofdgraadmeter in Shanghai won juist 0,2 procent. In Sydney ging de Australische All Ordinaries een fractie omlaag.

In Seoul klom de Kospi 0,2 procent. De inflatie in Zuid-Korea is in augustus afgezwakt naar 5,7 procent op jaarbasis, van 6,3 procent in juli. Daarmee viel de inflatie lager uit dan verwacht, geholpen door minder sterk stijgende energieprijzen. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent, de eerste daling sinds november 2020. De Zuid-Koreaanse centrale bank is bezig de rente te verhogen om zo de inflatie tegen te gaan.

Meer uit Financieel

Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

1 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

1 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

3 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

4 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

23 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden