Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wissel ambtenaren tussen gemeenten uit voor bouwprojecten'

'Wissel ambtenaren tussen gemeenten uit voor bouwprojecten'

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel gemeenten hebben niet voldoende kwalitatief geschoold personeel in dienst om bouwprojecten te kunnen beoordelen en daarvoor vergunningen te verlenen. Daarom zouden ambtenaren tussen gemeenten moeten worden uitgewisseld. Daarvoor pleit Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM in een toelichting op de kwartaalcijfers. Een regionale benadering voor woningbouwprojecten moet helpen om het woningtekort aan te pakken.

Hoes verwijst naar een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor de kabinetsformatie. Daarin stelt het PBL dat er meer vaklui en ambtenaren nodig zijn om het woningtekort aan te pakken. Hoes denkt dat bouwprojecten kunnen worden vlotgetrokken door ambtelijk personeel dat bouwkundig kan adviseren waar nodig uit andere gemeenten te halen. "Er is vaak persoonlijk en veel overleg nodig. Het is een slechte zaak als het op dat vlak misgaat. Je moet uiteindelijk één overheid zijn", vindt Hoes.

Hoes pleit ook voor een sneller vergunningssysteem voor huizen die met vooraf gefabriceerde woningdelen gebouwd worden, het zogenoemde industrieel bouwen. Die zorgen volgens de voorzitter voor een snellere voorbereiding en ook minder uitstoot van CO2 en stikstof. Met een snellere vergunningsprocedure wordt het "makkelijker om de juiste woningen op de juiste plek te bouwen", zegt Hoes.

Heikel punt

Ook het bouwen van de juiste woningen op de juiste plek is nog een heikel punt voor Hoes. De NVM maakt zich zorgen over een tweedeling op de woningmarkt. De nieuwbouwwoningen worden volgens de makelaarsvereniging steeds duurder en steeds meer gekocht door mensen met een hogere opleiding en een hoger inkomen. Een nieuwbouwwoning kost nu gemiddeld ruim 433.000 euro. "Dat gaat heel stigmatiserend worden", waarschuwt Hoes. Hij roept eens temeer op tot een minister van Wonen in een nieuw kabinet.

Dat nieuwe kabinet moet volgens de NVM ook beter nadenken over eventuele maatregelen op de woningmarkt. Zo is de NVM niet te spreken over de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, vanwege het prijsopdrijvende effect. Hoes hekelt "incidenteel populistische maatregelen zo vlak voor de verkiezingen" en vindt dat er structureel gewerkt moet worden aan de woningmarkt. "De druk is heel hoog. Neem geen maatregelen meer die het mensen makkelijker of moeilijker maken. Probeer stabiel te blijven en kijk waar je kunt versnellen met industrieel bouwen, dan komt er meer ruimte op de markt", aldus Hoes.

Meer uit Financieel

Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

1 uur geleden
Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De koperprijs is vrijdag voor het eerst in twee jaar gestegen naar meer dan 10.000 dollar per ton. De prijs wordt vooral gestuwd door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.

2 uur geleden
Beursgang investeerder CVC op Damrak succes, aandeel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners op het Damrak is vrijdag succesvol verlopen. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling sloot op een koers van 16,35 euro. De introductieprijs was 14 euro per aandeel. Het ging om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5. Het bedrijf en bestaande aandeelhouders haalden met de beursgang 2,3 miljard euro op.

2 uur geleden
Toezichthouder VS onderzoekt grote terugroepactie Tesla

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar een grote terugroepactie van Tesla in december van meer dan 2 miljoen auto's uit zorgen over de veiligheid van het rijhulpsysteem Autopilot. De NHTSA kijkt nu of de software-updates voor Autopilot voldoende zijn om die zorgen weg te nemen.

4 uur geleden
Bedrijfsleven snapt afsluiten brug A7 wel: veiligheid staat voorop

DEN HAAG (ANP) - Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersorganisatie VNO-NCW snappen de beslissing om de snelweg A7 bij Purmerend tijdelijk volledig te sluiten voor vrachtwagens en bussen. "De verkeersveiligheid en de veiligheid van de wegwerkers staan voorop", stelt bestuursvoorzitter Elisabeth Post van TLN. "Wij hopen dat de werkzaamheden zo snel mogelijk kunnen worden afgerond en er weer vrachtverkeer overheen kan rijden."

4 uur geleden
Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar. Beleggers waren zeer te spreken over het kwartaalbericht van het techconcern. Alphabet profiteerde flink van clouddiensten en AI-toepassingen en zag de winst stevig groeien. Het bedrijf kondigde daarnaast aan voor het eerst dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Ook gaat het bedrijf voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

4 uur geleden
Europese Commissie gaat webwinkel Shein op namaak controleren

BRUSSEL (ANP) - De modewebwinkel Shein moet van de Europese Commissie binnen vier maanden bewijzen tonen dat het geen illegale of nagemaakte waren verkoopt. Ook moet zijn website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt.

6 uur geleden