Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers

Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers

AMSTERDAM (ANP) - Het is goed dat de Nederlandse regering met de aanpassing van Europese reisadviezen voor duidelijkheid heeft gezorgd, maar binnen de Europese Unie is de eenheid in coronaregels nog ver te zoeken. Dat is vervelend voor vakantiegangers die deze zomer op reis willen en nadelig voor vliegmaatschappij KLM, vindt topman Pieter Elbers.

"In het ene land moet je wel een PCR-test doen, in het andere niet. Om het ene land in te mogen moet je wel gevaccineerd zijn maar voor het andere land niet", zegt Elbers over de wirwar aan verschillende coronaregels die EU-lidstaten hanteren. "Aan het begin van de pandemie kon je dat nog begrijpen, want alles was nieuw. Maar nu hebben we een Europees vaccinatiebewijs. Laten we die andere regels dan ook op Europees niveau regelen."

Den Haag besloot begin deze week de eigen reisadviezen voor de EU begrijpelijker te maken. In principe krijgt ieder land een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies, waardoor niet-noodzakelijke reizen zoals vakanties naar die bestemmingen weer kunnen. "Ik ben blij met deze stap, want het was eerst niet uit te leggen dat het ene Griekse eiland oranje was en het andere geel", zegt Elbers. "Je kunt gerust stellen dat dit voor een forse toename in boekingen heeft gezorgd. Iedereen is aan vakantie toe."

Herstelperiode

Voor KLM was het tweede kwartaal de periode waarin de weg naar herstel werd ingeslagen, na de zware klappen van de coronacrisis voor de luchtvaart. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zag de omzet op jaarbasis ruim 72 procent stijgen tot 1,2 miljard euro maar leed nog altijd een operationeel verlies, dus voor aftrek van rentebetalingen en belastingen, van 185 miljoen euro. Dat is wel een verbetering van de min van 493 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Als ook afschrijvingen niet worden meegerekend bij het resultaat, boekte de Nederlandse kant van Air France-KLM zelfs een winst van 33 miljoen euro.

Elbers noemt de snelle en vaak pijnlijke kostenbesparingen van vorig jaar, waardoor zo’n 5500 banen verloren gingen bij KLM, als een van de redenen voor de verbeterde resultaten. Ondanks het herstel overlegt de Nederlandse regering nog altijd met de Europese Commissie over de voorwaarden voor nieuwe overheidssteun die de balans van het luchtvaartbedrijf moet versterken. Wanneer dat akkoord er zal zijn, kan Elbers niet zeggen. Wel hoopt en verwacht hij dat er binnen "afzienbare tijd" een Haags-Brusselse overeenkomst ligt.

Onlangs kwam de KLM-vlucht van Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen in Japan negatief in het nieuws. Vijf sporters die later positief getest werden op corona, hadden dezelfde KLM-vlucht, wat de suggestie opwierp dat de besmettingen aan boord van het toestel plaatsvonden. Elbers benadrukt dat het lang niet zeker is dat dit zo is. "Enerzijds begrijp ik de suggestie, maar anderzijds geheel niet. Als we in de supermarkt zijn geweest en je test positief, zeggen we toch ook niet meteen dat dit in de supermarkt of door het supermarktpersoneel is gebeurd." Elbers voegt daaraan toe dat hij het wel "ongelofelijk vervelend" vindt voor de Olympiërs.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jo met de banjo 1 maand geleden
Vals positief,vals negatief, het leven van de mens is veranderd in een computermodel waar niemand nog iets van begrijpt.

Meer uit Financieel

Bloomberg: ook betalingsproblemen bij autodivisie Evergrande

BEIJING (ANP) - De divisie voor elektrische auto's van het Chinese conglomeraat Evergrande loopt achter met het betalen van salarissen. Ook de rekeningen van een aantal leveranciers van fabrieksmaterieel blijven onbetaald, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee wordt duidelijk dat de financieel penibele situatie binnen het conglomeraat verder reikt dan alleen de vastgoedactiviteiten van Evergrande.

23 minuten geleden
BP sluit sommige Britse pompstations vanwege chauffeurstekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasconcern BP sluit tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten zijn aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergert de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

37 minuten geleden
Wall Street toont verder herstel na eerdere septemberdip

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten aan de handelsdag begonnen. De vrees voor een crisis op de Chinese vastgoedmarkt nam enigszins af. Daarnaast heeft de Federal Reserve de huidige monetaire stimulans nog iets langer in stand gehouden, wat het sentiment ook goeddeed. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het herstel van de Amerikaanse economie sterk genoeg om in november te beginnen met de afbouw van de coronasteun.

52 minuten geleden
Oud-manager meldt stiltecultuur bij Volkswagen over dieselfraude

BRAUNSCHWEIG (ANP/RTR) - Een voormalige manager van Volkswagen die terechtstaat voor betrokkenheid bij het omvangrijke dieselschandaal bij het Duitse autoconcern heeft in de rechtbank van Braunschweig gezegd dat de interne bedrijfscultuur heeft gezorgd voor stilte over de fraude. Volgens hem werden medewerkers van hogerhand onder druk gezet om te zwijgen over de zaak. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.

57 minuten geleden
Universele oplader lijkt er niet voor 2024 te zijn

BRUSSEL/CUPERTINO (ANP) - De universele oplader voor alle smartphones, tablets en camera’s in de Europese Unie lijkt er niet voor 2024 te zijn. De Europese Commissie maakte bekend dat producenten 24 maanden de tijd krijgen om hun apparaten van een USB-C-poort te voorzien vanaf het moment dat de wet gaat gelden. Die moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de EU.

1 uur geleden
Spaanse economie herstelde trager dan verwacht van coronacrisis

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse economie is in het tweede kwartaal veel trager gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Spaanse statistiekbureau INE stelde de groei voor die periode bij naar 1,1 procent, terwijl dat bij een eerste raming nog 2,8 procent was. Ook de krimp in het eerste kwartaal was iets sterker dan eerder gemeld, liet het statistiekbureau weten.

1 uur geleden
EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is in gesprek met de lidstaten over de "beste aanpak" van de (handels)relatie met de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over deelname aan een handelstop volgende week in het Amerikaanse Pittsburgh. Volgens EU-bronnen is de commissie, net als de lidstaten, onderling verdeeld over de te volgen strategie, nu president Joe Biden zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten.

2 uur geleden