Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wirecard opnieuw onderuit op positieve beurzen

Wirecard opnieuw onderuit op positieve beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen toonden vrijdag herstel na de verliesbeurt een dag eerder. De hoop op economisch herstel door de versoepeling van de coronamaatregelen en de bezorgdheid over het stijgende aantal besmettingen in verschillende landen, hielden de markten in hun greep. In Frankfurt ging Wirecard opnieuw hard onderuit vanwege een mogelijke miljardenfraude bij de Duitse betalingsverwerker.

De AEX-index op Beursplein 5 kreeg er rond het middaguur 1,1 procent bij op 569,02 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 759,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 1,3 procent aan.

Koploper in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 2,5 procent. Prosus won 0,3 procent. De techinvesteerder verwacht in het boekjaar dat eind maart afliep minder eenmalige baten te melden dan een jaar daarvoor. Dat zal de winst negatief beïnvloeden. Daar staat tegenover dat meerdere belangen, zoals het Chinese Tencent, goed presteerden en voor een positieve financiële bijdrage hebben gezorgd. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1 procent.

ING

ING stond een fractie hoger. De bank heeft Steven van Rijswijk benoemd tot de nieuwe topman. Op dit moment is hij de eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener. Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij topman wordt van de Zwitserse bank UBS.

In de MidKap stond financieel dienstverlener Intertrust bovenaan met een plus van dik 6 procent dankzij een positief analistenrapport van Deutsche Bank. Tankopslagbedrijf Vopak profiteerde van een adviesverhoging door ABN AMRO en klom 1,7 procent. Vastgoedfonds WDP was hekkensluiter met een min van 2,1 procent.

Wirecard

In Frankfurt zette Wirecard (min 44 procent) de koersval voort. De Duitse betalingsverwerker zag een dag eerder al ruim 60 procent aan beurswaarde verdampen na uitstel van het jaarverslag over 2019. Accountantskantoor EY stelde aanwijzingen te zien voor fraude bij het bedrijf, met een gat in de financiën van bijna 2 miljard euro. Wirecard gaat aangifte doen van de fraude en verklaarde dat het bedrijf mogelijk slachtoffer is van "gigantische oplichting".

De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1217 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent duurder op 40,18 dollar. Brentolie steeg 3,1 procent in prijs tot 42,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

50 minuten geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

58 minuten geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

1 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

2 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

2 uur geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

3 uur geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

3 uur geleden