Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst voor Nikkei, beurzen in Hongkong en Sydney dicht

Winst voor Nikkei, beurzen in Hongkong en Sydney dicht

TOKIO (ANP) - De Nikkei-index in Tokio ging vrijdag omhoog, geholpen door de recordstanden op Wall Street een dag eerder. In onder meer Hongkong, Sydney en Singapore wordt op Goede Vrijdag niet gehandeld. Ook de beurzen in Europa en New York blijven dicht. Er komt nog wel een belangrijk cijfer over de Amerikaanse inflatie.

De Japanse hoofdindex steeg 0,5 procent. Een dag eerder daalde de Nikkei nog 1,5 procent. Bij de Japanse overheid is onrust ontstaan over de sterk gedaalde waarde van de yen. De munt tikte eerder deze week nog het laagste niveau tegen de dollar aan in 34 jaar. Minister van Financiën Shunichi Suzuki zei vrijdag dat de regering niks uitsluit om de volatiliteit van de yen aan te pakken. Op de markt wordt nu gespeculeerd over een ingreep bij de wisselkoers.

In Shanghai ging de beurs 0,9 procent omhoog en de Kospi in Seoul won een fractie. De industriële productie in Zuid-Korea steeg in februari op maandbasis met meer dan 3 procent, onder meer dankzij een fors hogere chipproductie.

Speech

De brede S&P 500 in New York zette donderdag een record neer. Ook de Amsterdamse AEX-index sloot met een stand van 881,78 punten op een recordniveau. De Europese aandelenbeurzen blijven ook op maandag, tweede paasdag, dicht. Wall Street is dan wel open.

Later op de dag komt een cijfer naar buiten dat door de Federal Reserve wordt beschouwd als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling. Dat cijfer is dus van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Op de financiële markten wordt verwacht dat de Fed in juni met een renteverlaging gaat komen.

In dat opzicht is er dan ook nog belangstelling voor een speech van Fed-voorzitter Jerome Powell op vrijdag. Powell geeft de toespraak bij de Fed in San Francisco. Mogelijk wordt daarin wat gezegd over het rentebeleid. Fed-bestuurder Christopher Waller zei donderdag wel dat er recent wat tegenvallende inflatiecijfers zijn geweest en dat er geen haast is om de rente te verlagen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden