Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

De AEX eindigde uiteindelijk met een plus van 0,9 procent op 729,05 punten. Aan het begin van de dag daalde de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 nog flink. De MidKap steeg 0,1 procent tot 936,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog. De SMI-index in Zürich won 0,3 procent.

Hoewel Credit Suisse van de ondergang is gered, lijden de aandeelhouders van de bank een flink verlies door de overname. UBS betaalt namelijk zo'n 3 miljard euro voor Credit Suisse, terwijl de bank vrijdag nog ongeveer 7,6 miljard euro waard was. Ook sommige obligatiehouders van Credit Suisse incasseren zware verliezen. Investeerders in de financiële sector blijven daardoor bezorgd over de waarde van hun beleggingen in de bankensector. Credit Suisse kelderde meer dan 56 procent, maar UBS steeg 1,5 procent.

ASR

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomde de "snelle actie" van de Zwitserse autoriteiten rond Credit Suisse en herhaalde dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken.

In de AEX ging verzekeraar ASR, die maandag promoveerde naar de hoofdindex, aan kop met een koerswinst van 3,3 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon (plus 2,5 procent). ABN AMRO, dat sinds maandag ook weer is opgenomen bij de hoofdfondsen, steeg 1,5 procent. ING zakte echter 0,7 procent.

Andere banken

Andere banken in Europa konden ook op belangstelling rekenen. Zo toonde Commerzbank in Frankfurt een plus van 1,5 procent, maar Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, verloor 0,5 procent. In Parijs won BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, 1,7 procent aan waarde. De Italiaanse marktleider UniCredit klom 2,4 procent in Milaan en het Spaanse Santander ging 2,8 procent vooruit in Madrid.

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0667 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 65,92 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 72,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

GameStop onderuit op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - GameStop was maandag een opvallende daler op Wall Street na een voor beleggers teleurstellende aandeelhoudersvergadering. Dit kwam vooral doordat de verkoper van videogames geen duidelijkheid bood over de toekomstplannen van het bedrijf tijdens de bijeenkomst die slechts een half uur duurde. Aandelen GameStop sloten de handel met een koersverlies van ruim 12 procent.

2 uur geleden
Russische miljardair klaagt UBS aan om antiwitwasrapporten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische miljardair Alisher Oesmanov heeft een Duitse dochteronderneming van bankconcern UBS aangeklaagd omdat antiwitwasrapporten volgens hem een illegaal strafrechtelijk onderzoek tegen hem hebben aangewakkerd. Zijn advocaten stellen dat de rapporten van de bank, ingediend van 2018 tot 2022, ten onrechte wijzen op mogelijke verdachte financiële transacties.

4 uur geleden
Softwarebedrijf Adobe voor rechter om te moeilijk opzeggen

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FTC daagt softwarebedrijf Adobe voor de rechter om de onduidelijke en hoge annuleringskosten voor diensten van de onderneming, zoals Photoshop. Gebruikers die in het eerste jaar willen opzeggen zijn hier volgens de waakhond soms honderden euro's aan kwijt, terwijl dit bij vergelijkbare bedrijven niets kost.

5 uur geleden
ING voert hogere AEX-index aan na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben ING maandag beloond voor de strategie-update van de bank, voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen. Het aandeel won 2,9 procent, het meeste van alle fondsen in de AEX-index. De hoofdgraadmeter op het Damrak kreeg er 0,5 procent bij tot 923,12 punten, waarmee het verlies van 0,6 procent van vrijdag bijna helemaal werd goedgemaakt.

6 uur geleden
Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

6 uur geleden
Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

8 uur geleden
Tekorten dwingen Air France-KLM tot duurdere vliegtuigreparaties

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM verliest veel geld door problemen in de toeleveringsketens voor vliegtuigonderdelen. Dat zegt topman Ben Smith op een evenement van de luchtvaartmaatschappij in Parijs. "We moeten vliegtuigen aan de grond houden of we moeten meer geld besteden aan reparaties, dat is erg frustrerend."

8 uur geleden